Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Feb 20th, 2016

13 Hours: The Secret Soldiers Of Benaghazi levererar kommande Oscarsnomineringar

Jag har sällan sett en action- eller krigsfilm som lämnat mig så berörd efteråt som denna. Kanske beror det på att den är baserad på en verklig händelse i en del av världen som inte ligger särskilt långt från Europa men som vi sällan pratar om idag. Eller kanske beror det på att strider som denna utspelar sig i Libyen varje dag och att min mans familj fortfarande lever där och upplever det här. Eller så beror det helt enkelt på att filmen skildrar en verklig händelse i det som blivit en följd av den arabiska våren och utvecklats till en av nutidens stora tragedier, en tragedi som drabbat hela västvärlden mer eller mindre. Vad det än är – 13 Hours: The secret Soldiers of Benghazi, är en film som varje västerlänning bör se för att förstå världen.

bengazi_s

Amerikanerna brukar vara bra på att skildra sig själva som hjältar i liknande filmer, deras hjälteinsats är dock mycket nertonad i 13 Hours: The secret Soldiers of Benghazi och det är väl ingen vild gissning att det handlar om den historia som deras beslut i samband med den libyska revolutionen ledde till, har ett finger med i spelet. Filmen har inte alls den hjältekaraktär som brukar finnas i amerikanska krigsfilmer.

Filmen är alltså baserad på en verklig händelse då USA´s dåvarande ambassadör i Libyen dödas i ett attentat ungefär ett år efter att Gaddafi dödades. På plats nära konsulatet finns även en mindre amerikansk CIA styrka som kommer till undsättning och försöker rädda resterande människor att hålla ut tills räddningen kommer i gryningen.

Som spelfilm har regissören Michael Bay lyckats riktigt bra. Filmen håller en mycket hög klass på action,  den blir aldrig långsam och är stundtals mycket otäck med en hel del glädje- och sorgemoment i sig. Man har också valt att visa även den libyska sidans tankar i vissa moment, att alla är offer på ett eller annat sätt och man väljer även i filmen att ha en för- och efterförklaring varför läget är som det är idag i Libyen. Det – och det faktum att man får följa de sex agenterna in på privatlivet, gör att filmen inte kan lämna någon oberörd.

Det är inga höga odds på att denna film kommer att vara med bland nomineringarna till nästa års Oscarsgala.

Filmen är inspelad till stor del på Malta vilket drar ner betyget då man inte har brytt sig om att redigera bort stora katedraler. I Libyen finns det visserligen kyrkor, men de är inte så utmärkande som hos den katolska grannen Malta, men det är i sammanhanget en peditess.

Till och med min libyska man tycker filmen håller hög kvalitét och skildrar verkligheten på ett bra sätt.

– Det var dock inte riktigt så det gick till, säger han. Han borde veta. Han var på plats i närheten den natten.

Trots det är det ingen dokumentär utan en spelfilm och som alla spelfilmer baserade på verkligheten följer den inte den strikta händelsen. Det fråntar dock inte faktum – filmen bör ses av alla som vill ha ett hum om varför den Arabiska våren utvecklats till en av vår tids största tragedier, eller bara vill se en actionthriller som har allt.

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>