Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, Jan 4th, 2016

150 beväpnade män – inte en säkerhetsrisk?

I lördags, den andra januari, intog en beväpnad grupp män kansliet till naturreservatet Malheur Wildlife Refuge.

MILITIA_09_s

Männen, som i Dagens Nyheter beskrivs som ”bönder med en stark antiregeringsinställning”, protesterar mot fängslandet av två ranchägare som dömts för att ha startat en skogsbrand i syfte att dölja jaktbrott. Vad de vill åstadkomma med ockupationen är inte helt klart, men gruppens talesman påstår att det lokala styret har tagit mark ifrån ranchägare i området för att använda som naturreservat.

Den lokala sheriffen beskriver gruppens motiv, troligtvis på grund av dess ”starka anti-regeringsinställning”, som ett försök att omkullkasta det lokala och regionala styret, i förhoppningen om att det ska leda till en nationell rörelse. Den federala polisen, FBI, framhåller dock att de vill nå en fredfull lösning, trots att gruppen inte utesluter användande av våld för att få igenom sina krav.

Jag är generellt negativ till att ställa frågor om hypotetiska, alternativa situationer, helt enkelt för att vi inte kan veta hur situationen hade varit om något hade varit annorlunda. Ibland är det dock oundvikligt att undra, till exempel, hur det skulle se ut om detta var en grupp muslimska män? Tänk er en grupp beväpnade män med antiregeringsinställning och troliga motiv att omkullkasta det lokala styret, ockuperar ett naturreservat och medger att de är villiga att ta till våld. Det krävs ingen vild fantasi för att föreställa sig reaktionerna om dessa män hade varit muslimer.

Vi kan till exempel titta på hur reaktionerna var när en fjortonårig muslim tog med sig en hemmagjord klocka till skolan. Då kom polisen omedelbart och arresterade pojken, och paniken framstod nästintill som att de var beredda att höja terrorvarningen. Eller när en mörkhyad tolvåring sköts till döds av polis för att ha lekt med en låtsaspistol. Men 150 beväpnade män anses inte vara ett allvarligt hot, och FBI vädjar för en fredfull, lokal lösning. Bara det faktum att gruppen refereras till som milis (och inte terrorgrupp eller militantgrupp) visar på vilken skillnad det är när de arga männen är vita och kristna. Den amerikanska polisens inofficiella credo om att ”skjuta först, ställ frågor senare” verkar bara gälla mörkhyade och muslimer.

Detta är inte att säga att militär och säkerhetspolis bör sättas in för att ”neutralisera” männen. Trots allt verkar det inte finnas skäl att se gruppen som ett hot mot allmänheten, även om deras möjliga kuppförsök måste tas på fullaste allvar. Personligen ser jag gruppen som en säkerhetsrisk i allmänhet, men det är inte heller frågan. Snarare menar jag att samma lugn och sans måste bibehållas även när det är muslimska män som inte utgör hot mot allmänheten. Kanske bör den amerikanska polisen lära sig att om 150 män med automatvapen inte nödvändigtvis innebär en säkerhetsrisk (vilket de än en gång gör, i min mening) så gör inte en tolvårig pojke med leksakspistol det heller.

About the Author

- Contributor and co-founder of MENAtidningen.se, and former Director of Studies for Middle Eastern Studies at Stockholm University. Graduate student at the University of Cambridge, researching feminist activism in Saudi Arabia and Egypt. Mostly writes about Arab media, gender, politics and popular culture.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>