Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, May 5th, 2015

5 991 människor senare

Det är ett nålsöga. Palestinier köar, trängs, klättrar och kryper där de passerar den israeliska militära checkpointen varje morgon. Checkpoint 300 ligger i Betlehem på ockuperade Västbanken. Den är en del av separationsbarriären, mer känd som ”muren”.

Klockan är 03.56 på morgonen. Det snurrande vändkorset ljuder rytmiskt: Dunk-dunk-dunk… Mitt sällskap, Mina Olsson, berättar hur systemet fungerar samtidigt som hon håller i en räknare och trycker varje gång en palestinier passerar igenom: Klick-klick-klick…

Intill oss står en vaktkur med pansarglas och där sitter en israelisk soldat. Han reglerar flödet av människor genom vändkorset med en av och påknapp.

Exakt klockan 04.00 stängs vändkorset. Vi kollar på räknaren; 281 personer har passerat de senast fyra minuterna. Vändkorset öppnas igen och stänger efter 16 minuter; under den tiden passerar 661 människor, ungefär 41 per minut. Så här pågår det hela morgonen.

Efter vändkorset kommer man ut på en öppen plats, det kallas ingenmansland, och efter ytterligare 50 meter kliver man i kontrollbyggnaden. Här finns mer beväpnad militär och fler vändkors, liksom metalldetektorer och slutligen ID-bås. Palestinierna måste visa upp ID, tillstånd och scanna tumavtrycket. Visar allt grönt släpps man igenom.

Hela sträckan, från Betlehemssidan genom checkpointen till utgången på israelsidan, är ungefär 300 meter.

Vid början av huvudingången till Checkpoint 300, Betlehem. Klockan är strax före fyra på morgonen. Det finns sammanlagt drygt tjugo checkpoints efter muren runt Västbanken och som leder in till Israel.

Vid början av huvudingången till Checkpoint 300, Betlehem. Klockan är strax före fyra på morgonen. Det finns sammanlagt drygt tjugo checkpoints efter muren runt Västbanken och som leder in till Israel. Foto: Erik Törnlund (2015).

 

Närvara och dokumentera
Mina Olsson är från Stockholm och arbetar i vanliga fall som sjuksköterska. Nu arbetar hon här inom Ecumentical Accompaniment programme in Palestine and Israel, förkortat EAPPI.

Mina har under nästan tre månader varit stationerad här i Betlehem. Den här morgonen har hon sällskap av två andra kollegor, Anna och Sarah.

Deras uppgift är att visa internationell närvaro, observera och dokumentera händelser och informera vidare, exempelvis till olika FN-organ, om hur ockupationen drabbar civilbefolkningen. EAPPI organiseras av Kyrkornas Världsråd och följeslagare finns vid flera platser på Västbanken, bland annat i Jordandalen, Hebron, Östra Jerusalem och i Betlehemområdet.

 Byggandet av muren

Muren och systemet med militära checkpoints började byggas i början av 2000-talet i spåren av Andra Intifadan. Självmordsbombare togs sig in i Israel från Västbanken och spred terror och död.

Antalet bombdåd är nu nere på nollnivå. De flesta israeler man talar med säger att muren måste stå kvar, det skapar trygghet och skydd. Palestinier beskriver muren som del av ett fängelse och kollektivt straff, liksom en del av en kolonialism.

Muren är nämligen till största delen uppförd på palestinskt privatägd mark: Deras hem har demolerats, olivträdsodlingar schaktats med marken med mera, för att ge plats åt muren.

Uppförandet har kritiserats av Internationella domstolen i Haag som hävdar att muren står i strid med folkrätten och internationella humanitära lagar.

Palestinierna måste söka tillstånd hos militära myndigheten för att kunna komma in i Israel.

Tillstånden är många; en djungel knappast gjord för att underlätta. En del tillstånd beviljar palestinier att befinna sig i israel från söndag till torsdag. En del gäller bara arbete över dagen. De måste göra om vandringen varje morgon.

Tillstånd måste även sökas för sjukhusbesök, studier, religiösa firanden, familjesammankomster och annat.

BILD4_s

Foto: Erik Törnlund (2015).

Klättra och krypa

Klockan är nu 04.31 och folk har börjat klättra förbi huvudkön. Jag ser en handfull som tagit sig upp, håller fast i stängslet och rör sig framåt.

Intill där jag står kryper dessutom en under gallret. Han har smitit förbi huvudkön genom att klättra men måste nu tränga sig tillbaka för att kunna passera vändkorset. Han pressar sig under gallret. Fem-sex andra väljer snabbt samma väg.

Jag mäter avståndet mellan golvet och gallerstängslet. 26 centimeter.

En kvinnlig israelisk soldat dyker upp och börjar skrika uppmaningar. Hon är beväpnad med en M-16 och står bakom ett skyddande galler.

Klockan 05.18 ser jag folk som springer över ingenmanslandet och in i kontrollbyggnaden.Samtidigt utspelar sig en besynnerlig scen framför oss. Den kvinnliga soldaten får sällskap av en manlig kollega. De ler, kramar varandra och skrattar till. Soldatparet öppnar tillsammans en chipspåse och börjar äta.

Tre meter ifrån dem, bakom stålgaller och ett vändkors, trängs, klättrar och kryper palestinier.

BILD9__1__s

Foto: Erik Törnlund (2015).

Palestinsk arbetskraft – inte en bristvara

De israeliska arbetsgivarna behöver inte oroa sig för arbetskraftsutbudet. Arbetslösheten på Västbanken ligger på nära 25 procent. Ungdomsarbetslösheten tangerar 50 procent. Två av tio palestinier på Västbanken lever under existensminimum.

Den genomsnittliga dagslönen i Israel är dubbelt så hög som den på Västbanken. Knappt en tredjedel av arbetskraften har avtal med arbetsgivaren. Många är daglönare och man kan se dem intill huvudvägen mellan muren och Jerusalem på morgonen. De väntar på att bli upplockade.

Priset på arbete regleras efter tidpunkt; desto senare på morgonen, desto lägre pris.

Det finns många anledningar till att klättra och krypa genom checkpointen.

Nästan 40 000 palestinier från ockuperade Västbanken har tillstånd att arbeta i Israel. Arbetstillstånden gäller i regel för tremånadersperioder.

Uppskattningsvis 30 000 palestinier återfinns illegalt inne i Israel och det finns en svart marknad för arbetstillstånd. Inströmningen av illegal arbetskraft visar att muren inte är vattentät. Samtidigt är terrorbombningarna obefintliga.

Ekvationen går inte ihop.

BILD10__2__s

Foto: Erik Törnlund (2015).

Var och en sköter sitt

En palestinier kommer fram emot oss och håller höger underarm mot kroppen. Tummen går inte att röra. Han har trillat in i väggen under ett tumult. Fraktur? Han går tillbaks efter kön.

Sarah och Anna kommer tillbaks från kontrollbyggnaden där de stått och observerat vid sista ID-kontrollen. De berättar att endast en av tre metalldetektorer är i funktion.

Mina ringer för andra gången till en s.k. humanitarian hotline. Den går till israeliska DCO, israeliska militären, och används när situationen är svår. Den som svarar lägger återigen på luren. Sarah försöker hjälpa en annan palestinier igenom. Han nekas, det är något med tillståndet. Den kvinnliga soldaten svarar:

– Jag sköter mitt jobb, du sköter ditt, och vänder ryggen till.

BILD11__1__s

Foto: Erik Törnlund (2015).

Ahmed och de andra 5 990 palestinierna

Klockan 06.44 går jag och Mina ut och ställer oss i huvudkön. Vi ska kontrollera flödet.

Här träffar jag Ahmed, en 57-årig stenarbetare, flerbarnsfar som har jobbat sammanlagt 20 år i Israel. Han kliver upp strax efter tre på morgonen och kommer hem igen vid åttatiden på kvällen. Ahmad måste göra den här vandringen varje arbetsdag.

Hemma vill jag att mina barn ska prata så mycket engelska som möjligt, de är duktiga, säger han och berättar stolt att en av hans döttrar strax ska ta lärarexamen i engelska språk.

Vi passerar ingenmansland och kliver in i kontrollbyggnaden. Två av tre metalldetektorer är nu öppna. Vi passerar igenom och fortsätter till sista kontrollstationen. Jag visar upp pass och visum och släpps igenom.

Att vandra de knappt tre hundra metrarna har tagit mig 39 minuter. Under tre och en halv timma har det här passerat 5 991 palestinier.

– En normaljävlig morgon, konstaterar Mina när vi går tillbaks till huset där EAPPI bor.

Frukosten väntar och jag vet att jag slipper checkpointen nästa morgon. För Ahmed och alla de andra är emellertid trängseln och vandringen genom Checkpoint 300 en del av livet.

About the Author

- Freelance Journalist.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>