Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, Sep 7th, 2017

500 återvändande irakiska flyktingfamiljer får nödbostäder

En insamling har startats för att hjälpa återvändande flyktingar i Irak medan de återställer sina raserade hem. Den schweiziska hjälporganisationen Terre des hommes och det svenska sociala företaget Better Shelter kommer att bistå 500 familjer med nödbostäder under tiden de återuppbygger sina liv.

Den irakiska provinsen Saladin befinner sig i en humanitär kris efter att IS/Daesh tog kontroll över flera städer 2014. Efter långa strider har den irakiska armén återtagit kontrollen över större delar av området. Samtidigt är 3,3 miljoner människor fortfarande på flykt från sina hem i landet, varav 27 000 i Saladin-provinsen. Efter att IS/Daesh fördrivits vill nu många återuppbygga sina gamla liv i området.

– Allt fler områden i Irak har befriats från IS/Daesh men det betyder inte att alla på flykt kan återvända hem. Där människors hem en gång stod finns nu bara ruiner. Vi är glada att Better Shelters nödbostäder kan användas även utanför flyktingläger och faktiskt ge människor möjlighet att återuppbygga sina tidigare liv, säger Johan Karlsson, grundare och vd för Better Shelter.

Hjälporganisationen Terre des hommes är för närvarande den enda aktiva organisationen i området, och kommer att genomföra projektet att distribuera 500 nödbostäder från Better Shelter. Kostnaden för nödbostäderna är totalt        500 000 euro. Finansiering för halva kostnaden är säkerställd och en insamling har nu startats för den resterande summan. Insamlingen genomförs via den österrikiska insamlingssidan respekt.net men personer från hela världen kan bidra.

Donationer kan göras här: https://www.respekt.net/en/support-projects/details/projekt/1530/

För mer information om Terre des hommes arbete för att skydda barn och deras familjer i Irak: https://vimeo.com/218455949

About the Author