Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, May 13th, 2019

7amleh från Palestina – i Stockholm

Kontroll, övervakning och undertryckande av yttrandefriheten har flyttat in i det digitala landskapet i Palestina. Flera lagar har på senare tid tillkommit som begränsar den digitala friheten för palestinska rättighetsförsvarare. Det är både Israel, den palestinska myndigheten och Hamas som står för begränsningarna.

Facebook går dessutom i Israels ledband vad det gäller att begränsa palestinsk yttrandefrihet. Google Maps följer inte internationella lagar när det gäller att ange gränser för Palestina på sina kartor och betalningsverktyget PayPal saknas i landet vilket försvårar för många aktörer.

Kvinna till Kvinna en organisation som stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade område, bland annat i Mellanöstern, de har en partnerorganisation som heter 7amleh och har släppt rapporten A Violent Network, om könsbaserat våld mot palestinska kvinnor i den virtuella miljön.

7amleh är på Sverigebesök denna vecka och presenterar rapporten bland annat på Stockholm Internet Forum som arrangeras av Sida, men även på ett separat lunchseminarium tisdag 14 maj kl 12-13 på GOTO10, Hammarby Kaj 10D.

About the Author