Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Jan 29th, 2020

Ahmed Saadawi vårens första gäst på Internationell författarscen Göteborg

Onsdag 5 februari presenterar internationell författarscen Göteborg vårens första gäst, den irakiske författaren Ahmed Saadawi. Han betraktar sin roman Frankenstein i Bagdad som sitt manifest mot krig och samtalar om detta med författaren och litteraturkritikern Gabriella Håkansson.

Den irakiske författaren Ahmed Saadawi.

Den internationellt uppmärksammade Frankenstein i Bagdad gavs ut 2013 och blev direkt hyllad i den arabiskspråkiga delen av världen. Fem år senare kom den engelska versionen och hyllningarna fortsatte. Romanen, som snart också ska bli film, går nu äntligen att läsa även på svenska. Passa på att lyssna till Ahmed Saadawi på Trappscenen på Stadsbiblioteket.

Det är väldigt roligt och spännande att en författare som Ahmed Saadawi kommer hit. Trots att romanen har några år på nacken är den skrämmande aktuell och berättar en absurd historia mitt i krigets vardag och bortom alla högljudda tidningsrubriker, säger Malin Andersson, bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

Frankenstein i Bagdad är en rysare med både humor och djup realism som skildrar en vardag mer overklig än romanens övernaturliga inslag. Författaren själv betraktar den som sitt manifest mot krig.

Ahmed Saadawi är författare, dokumentärfilmare och tidigare BBC-korrespondent, bosatt i Bagdad. I hemlandet är han en känd kulturpersonlighet, och med Frankenstein i Bagdad blev han den första irakiern att vinna det prestigefyllda International Prize for Arabic Fiction.

Samtalet förs på arabiska och svenska och är ett samarbete med bokförlaget Tranan och Arabiska bokmässan.

 

About the Author