Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, Jan 20th, 2015

Aicha Makeba är på väg att förverkliga sin dröm

Fotograf Arturs Jasinskis

Aicha Makeba. Fotograf Arturs Jasinskis

Aicha Makeba är en portugisisk mauretansk singer – songwriter som försöker att ta sig in på den egyptiska musikscenen. Kairo är, enligt Aicha, en exceptionell stad att befinna i som artist då egyptierna är ett väldigt musikaliskt folk som gärna delar med sig av sina musikaliska uttryck.

Musik har alltid varit lika livsviktigt för Aicha som luften hon andas. Hon älskar att spela gitarr och sjunga live, och hon kan inte tänka sig ett liv utan musik. Idag är hon redo att ta sin karriär till nästa nivå.

– För inte så länge sedan var jag i Paris där jag spelade in en singel med afrikanska reggae- och jazzmusiker. En av de inblandade är en av de mest kända rapparna i Senegal, säger Aicha.

Enda sedan hon var liten har Aicha haft en brinnande önskan att uppträda framför publik, men det var inte förrän helt nyligen som hon insåg att hon faktiskt kan ägna sitt liv åt musiken.

– Jag började spela fiol när jag var sju år gammal och piano när jag var tio. Jag studerade på musikskola där jag sjöng och spelade klassisk musik, men jag tyckte inte om det. Det kändes väldigt begränsande att tvingas spela en bestämd och väldigt restriktiv repertoar. Det är inte kul när man är liten.

24-åriga Aicha föddes i Mali och flyttade till Portugal när hon var tre år gammal. Hennes mamma är portugisiska och fadern mauretansk, och pappan tog med sig sin dotter till sitt hemland varannan sommar när hon var barn.

– Det var verkligen värdefullt. Som en person av blandat ursprung var jag ivrig att veta mer om mina afrikanska rötter. Jag fann genom musiken ett fint sätt att lära mig mer om min pappas kultur då många av hans familjemedlemmar är musiker. Musiken förenade oss.

Ett livsförändrande ögonblick

När sångerskan flyttade till Kairo 2013 med avsikt att förbättra sin kunskaper i det arabiska språket upptäckte hon att staden har ett fantastiskt rikt kulturliv, och plötsligt uppstod en längtan och en önskan att på sikt bli en del av den egyptiska musikscenen.

Aicha fick en gitarr i födelsedagspresent några månader efter sin ankomst. Hon visste då inte hur man spelade, men tack vare sitt extraordinära musiköra dröjde det inte länge innan hon bemästrade sitt nya instrument, och hon började genast att komponera egen musik.

Något livsförändrande inträffade följande år när hon mottog en inbjudan att spela på en egyptisk musikfestival. Den överväldigande positiva responsen som Aicha fick från sin publik inte bara uppmuntrade henne, men fick henne att verkligen tro att det är möjligt för henne att helhjärtat följa sin passion och uppnå en karriär som sångerska och gitarrist.

– Publiken bestod till större delen av musiker, och när de senare sade till mig att jag kan gå långt med min röst kändes det så skönt att höra och något förändrades djupt inom mig.

Aicha säger att Egypten är utav stor historisk betydelse och att landet är som en mötesplats och ett vägskäl mellan tre kontinenter, vilket gör det till en exceptionell plats att möta olika kulturer och uppleva varierande musikgenrer. Det egyptiska folket är väldigt musikaliska och ivriga att lära sig mer om andra kulturella uttryck enligt Aicha. Hon menar vidare att hon befinner sig i den perfekta miljön att växa i som artist.

– Vad jag älskar med Kairo är att jag kan spela livemusik regelbundet med många fantastiska artister med olika musikaliska bakgrunder. I år vill jag spela in mina egna låtar, få ut dem till allmänheten, och spela mer livemusik.

Fotograf: Arturs Jasinskis

Aicha Makeba är på väg att förverkliga sin dröm. Fotograf: Arturs Jasinskis

Frihet, andlighet och musik

Aicha har en väldigt eklektisk musiksmak, kanske tack vare sin far som också har ett stort intresse för musik. Ända sedan hon var barn har fadern tagit henne med sig till konserter och bekantat henne med olika genrer.
Hon beskriver sin egenkomponerade musik som en blandning av indierock, folk-, reggae- och världsmusik. De flesta av hennes favoritartister använder sin musik som ett verktyg för att förmedla ett politiskt budskap, exempelvis Fela Kuti; en bortgången nigeriansk sångare och människorättsaktivist.

Vilken är den viktigaste egenskapen som en konstnär borde besitta?

– Att vara passionerad, inte vara rädd för hårt arbete, och att vara ihärdig. Jag tycker att det är viktigt att vara medveten om sociala frågor och människans känsloliv. I min mening är en musiker en naturlig helare genom sin musik, med makt att få människor att knyta an till andra och få kontakt med sitt eget jag. I mina låtar sjunger jag mest om mitt känslomässiga tillstånd och om hur jag uppfattar kärlek, skönhet, frihet och konst. Genom att förstå att det finns en fantastisk skönhet i mångfald kan vi nå verklig frihet, och genom sin konst låter konstnären andra människor erfara hur hen ser världen.

Vilken typ av människa lockas till ett liv som artist/konstnär, i din mening?

– Den känsliga och nyfikna människan som vill utforska olika uttryckssätt och mångahanda former av kommunikation.

Aicha som är muslim förklarar att hon upplever sin egen andlighet genom musiken.

– Jag har ett väldigt öppet förhållande med och till islam. Jag slutade att be när jag var 19 år gammal då jag började att separera religionsutövningen från själva tron. Jag insåg att bön och andlighet kan vara två separata saker. Jag känner mitt spirituella liv genom min musik, genom meditering och genom andra människor.

Den största utmaningen som hon står inför när det gäller sin musikkarriär är den finansiella biten. Så för att få ihop till sitt uppehälle jobbar Aicha som frilansöversättare och språklärare.
Den sprudlande glada personligheten som älskar språk säger att hon förmodligen skulle ägna sitt liv åt undervisning om hon inte hade musiken. Förutom modersmålet portugisiska talar hon även flytande engelska, spanska och franska. Hon talar arabiska relativt bra och har studerat hebreiska, persiska och amhariska.

Föredrar du att spela musik ensam eller tillsammans med andra musiker?

– Jag finner min inspiration när jag är ensam. När jag jammar tillsammans med andra upptäcker jag mer om mina egna kompositioner eftersom jag inser skillnaden mellan min egen musik och andra musikers. Genom att arbeta med andra lär jag mig mer om mig själv.

En lust att utforska

Aicha kommer att stanna i Egypten “ett tag”, men hon tror inte att hon kommer att bor där för evigt. Hon säger att världen är en stor plats som hon vill utforska ytterligare. Hon vill lära av musikaliska influenser från hela världen och hon hoppas att få träffa fler nya och intressanta artister. Hennes långsiktiga mål är att kunna försörja sig på sin musik, och att ha publicerat en poesiantologi.

– Det finns inga universella sanningar och därför bör du försöka hitta din egen väg i livet, på dina egna villkor. Det är svårt att försöka förverkliga sina drömmar och många människor försöker att avskräcka dig. Jag tycker att om man verkligen vill göra något så bör man gå in för det helhjärtat och inte låta andra diktera hur man ska leva sitt liv. Det finns inga instruktioner för framgång i livet. Man måste hitta sin egen väg.

Publicerat 2015-01-17  Författare Ida Ströberg

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>