Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Mar 19th, 2017

Åk hem din jävla arabjävel – eller hur den strukturella rasismen finns överallt i samhället

Förra året blev jag inkallad på barnens förskola och ifrågasatt varför jag hade “utländska karlar” med mig i bilen vid hämtning av barnen. Vid det tillfället var det min man som funnits i familjen längre än barnen gått på den förskolan som borde ha känts igen av personalen, och en 15-årig kontaktpojke inom jobbet. Det ligger inte långt ifrån att tro att mitt ex aldrig  skulle ha blivit ifrågasatt om sin medpassagerare om det vore hans nya, helsvenska tjej.

Foto: PressbildSom gift med en muslim kommer den strukturella rasismen, främlingsfientligheten och människors fördomar upp till ytan. Jag vet inte hur många gånger jag har fått frågan ”Är han snäll mot dig?” vilket visserligen kan vara av omtänksamhet, men med handen på hjärtat, hur många gånger har ni frågat er svenska tjejkompis detsamma,  som verkar vara kär och galen?  Samma sak med hijabens vara eller ickevara, en ofta återkommande fråga är om han tvingar mig att bära slöja. Alla som har ögon att se med borde märka att jag inte täcker mitt hår, alltså är frågan helt irrelevant.

Häromveckan var det dags igen, semester med barn och man till Åland. Dolly Style uppträdde på båten som lovar att ta oss till Paradiset enligt namnet. Vi åt gott, hade trevligt, ingen blev särskilt full. På kvällen i baren kommer en man fram till min make och talar om att ”han inte gillar sådana som min man och att han borde åka hem istället för att hota kvinnor i baren”. Jag talar om för honom att vi faktiskt är gifta, Ahmed ber honom gå och han försvinner. Vid klockan tre på natten går jag upp till hytten och min man ska bara dricka upp sin öl och sedan komma efter.

Han kommer aldrig. Vid fem sliter vakterna upp hyttdörren och väcker både mig och två rädda ungar, att jag är naken skiter de fullständigt i utan går rakt in i hytten. Där talar de om att han har bråkat, att han ska bli avkastad av båten och att han och jag ”ska passa oss att dra det här vidare jävligt noga för han har ju bara ett tvåårigt uppehållstillstånd så då kommer han inte att få stanna i Sverige”.

Riktigt vad som har hänt får jag inte reda på, enligt min make har mannen som kommit till honom tidigare på kvällen kommit igen och talat om för honom att han ska åka hem som den jävla arabjävel han är och att han bara är på båten för att våldta. Det har blivit argumentation och vakter har tillkallats som har tagit den svenska mannens parti.

Företaget med båten som går till Paradiset nekar såklart till detta, men säger också från kundtjänst att ”de aldrig kommer att hjälpa oss att göra en polisanmälan på detta efter att ha diskuterat”. Det, och det faktum att vakterna står och talar om för mig att vi ska passa oss att dra detta vidare, annars kan vi räkna med att mannen inte får stanna i Sverige, gör att man inte kan dra någon annan slutsats än att de försöker täcka sin egen rygg. Ett så pass stort företag borde naturligtvis vara behjälpligt mot sina kunder, och troligen hade de också varit det, om det hade handlat om en svensk nationalitet.

Nu är jag inte så dum att jag tror man blir avkastad av en båt utan anledning. Nej, det har säkert blivit tjafs. Dock verkar det som att gränsen för vad som är tillåtet och inte är betydligt skarpare för en utlandsfödd och nog är det betydligt lättare att stötta den svenska fyllbultens historia än arabjävelns? Det visade sig också bli tydligt av den research jag gjort efteråt där det är flera utlandsfödda, som åkt med just denna båt, från just MENA regionen, som känt sig förföljda och betraktade av personalen ombord.

Foto: Maria LindströmVad som dessutom känns beklagligt och otroligt allvarligt är det hot som personalen kommer med vid hytten att mannen inte får stanna i Sverige om han drar det vidare till rättslig instans. Jag kan bara hoppas att företaget med paradisbåtens personal inte valt att sätta det här hotet i system. Jag har jobbat med flyktingar i tio års tid. Jag vet väldigt väl hur procedurerna för asyl- och uppehållstillstånd går till och jag jobbar dagligen med människor som hellre tar sitt liv än att åka tillbaka till sina länder. Vi lever i en demokrati och har ett rättssystem baserat på det, någonstans känns det då otroligt allvarligt att lekmän tar sig tid att informera mig och min man vad gäller i asylprocessen när de inte ens vet vilken typ av uppehållstillstånd min man, som är EU medborgare sedan förut, har.

Ett fyllebråk på en färja och anmälan av vakter som begår övervåld är naturligtvis inget fog för att inte få stanna i Sverige. Problemet är, att sätter man i system att hota utländska medborgare med dessa saker, går man över sina befogenheter och det måste alla vi som har insikt i asylprocesserna och migrationsverkets jobb ta mycket allvarligt. JAG VET hur det fungerar. JAG VET hur en demokrati fungerar, JAG VET att en säkerhetsvakt utan någon annan utbildning eller kompetens än just en väktarutbildning inte har rätt att hota i det här fallet, men många av de människor som kommer från bland annat Mellanöstern vet inte varken vad väktare har för befogenheter eller hur en demokrati fungerar, att dra nytta av det mot människor är otroligt beklagligt och illa. Det är än mer illa att företaget i sig enligt telefonsamtal väljer att stå bakom det beteendet.

Personalen kanske inte ens vet om det, de tänker kanske inte så, men för oss som varje dag ser denna maktstruktur och strukturella rasism, är detta vardagsmat. Utlandsfödda, idag kanske framförallt från Mellanöstern, BLIR annorlunda behandlade enligt strukturer som en svensk kanske inte tänker på, det blir otroligt tydligt för en som lever i det. Det här var ett exempel, men jag stöter på liknande saker säkert några gånger i månaden.

Det här måste naturligtvis upp till ytan. Har Du som utlandsfödd upplevt det här? Maila gärna för en kommande artikelserie i MENA Tidningen. maria.lindstrom@menatidningen.se .Du kan självklart vara anonym, det har man rätt att vara när det kommer till mediakontakter i en demokrati.

 

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se