Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, May 27th, 2017

Alla mammor ska få överleva sin förlossning

Inför mors dag säljer Läkarmissionen som vanligt förlossningar. För 150 kronor får en fattig kvinna i DR Kongo föda sitt barn på sjukhus, i en ren och medicinsk miljö med professionell hjälp. En skillnad som kan betyda allt för både mor och barn. Man stöttar sjukhus i både Kongo och Tanzania.

Varje dag dör 830 kvinnor i samband med sin graviditet och förlossning, de allra flesta helt i onödan, av orsaker som är behandlingsbara. Organisationen Läkarmissionen jobbar för att mycket fattiga kvinnor ska få tillgång till professionell mödravård. Inför mors dag slår man ett extra hårt slag för det arbetet.

Bra mödravård är viktigt för mamman, barnet och familjen, men i grunden för hela samhället. För utan mammor, inget liv, säger Maria Stålgren hälsoexpert på Läkarmissionen.

I DR Kongo och Tanzania får fattiga kvinnor hjälp att förlösa sitt barn med professionell vård på sjukhus och ta del av det så viktiga hälsokontrollerna av mamman och barnet före och efter förlossningen. En annan viktig del är det förebyggande arbetet; som utbildning kring familjeplanering och hälsa – och vikten av att faktiskt uppsöka professionell vård när den behövs och där den finns tillgänglig.

Hälsokontroller är ett måste för att skydda moderns och barnens liv, här kan man upptäcka vanliga komplikationer i tid och ge rätt behandling som därmed ger hälsa och räddar liv, säger Maria Stålgren.

Läkarmissionen arbetar i huvudsak sida vid sida med lokala partners på plats i de länder vi verkar. I Tanzania arbetar vi med Nkingasjukhuset i Tabora-provinsen i centrala Tanzania. I DR Kongo har vi sedan många år samarbete med den prisbelönte gynekologen Denis Mukwege, och stödjer driften av förlossningsvården på Panzisjukhuset i östra DR Kongo.

Under flera år har Läkarmissionen till lyft möjlighet att ”ge bort en förlossning” i morsdagspresent. Det finansierar en förlossning samtidigt som man får ett gåvobevis att skänka sin egen mamma. Läkarmissionens verksamhet är till stor del beroende av den svenska allmänhetens gåvor – det är de som gör arbetet möjligt.

 

 

About the Author