Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, Nov 3rd, 2017

Amna fängslad i Saudiarabien

Amna Aljuaid, 22 år, har fängslats i Saudiarabien efter två år på flykt undan familj och myndigheter. Hon är försvunnen sedan 15:e oktober. Hennes brott? Att ha rymt från sin familj och förmyndare – för att de misshandlade henne. 

I sociala medier har man den sista veckan kunnat se videor under hashtaggen #saveamna. Videor som Amna Aljuaid från Saudiarabien filmat själv och bett hennes vänner publicera om hon blev fängslad, i hopp om att det skulle hjälpa henne. Något hon befarade skulle hända efter att ha varit kriminaliserad av både familj och myndigheter i under två år.

Amna Aljuaids berättelse är unik ur två aspekter. Hon är den första kvinna i Saudiarabien som så öppet gått ut och avslöjat hela sin berättelse på sociala medier med sitt ansikte synligt. Hon har på kort tid blivit en hjältinna för feminister i Saudiarabien som själva skulle riskera att bli frihetsberövande om de gick ut offentligt. Berättelsen är också unik därför att Amnas farbror arbetar för regeringen. Ur andra aspekter är Amnas berättelse inte alls unik, då mängder av kvinnor lider på det sätt som Amna gör.

– Det här är bara ett av otaliga exempel på saudiska flickor och kvinnor som vädjar till omvärlden att se dem och att hjälpa dem. Saudiarabien är förmodligen det land i världen med störst könsapartheid. Kvinnor tvingas leva i total ofrihet med manligt förmyndarskap under hela livet. Svenska insatser under 1960-90-talet var drivande för att få Sydafrika att göra upp med sitt apartheidsystem. Riksorganisationen GAPF kräver att Sveriges feministiska regering under sitt medlemskap i FNs Säkerhetsråd kraftfullt driver frågan om att Saudiarabien ska garantera alla medborgare i landet sina mänskliga fri- och rättigheter, säger Sara Mohammad, grundare och ordförande för Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime.

Källa: Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime.

 

 

 

About the Author