Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, May 26th, 2021

Amnesty International firar 60 år av mänskliga rättigheter

På fredag den 28 maj fyller Amnesty International 60 år som organisation. Detta firas med en livestream där bland andra Loreen, Martin Schibbye, Ison & Fille, Amason och Alexandra Pascalidou medverkar.

Amnesty Internationals vision är en värld där varje människa åtnjuter alla de rättigheter som ingår i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Över 10 miljoner människor världen över är engagerade i Amnesty och varje år skrivs hundratusentals brev, sms och vykort för att sätta press på makthavare.

— I 60 år har Amnesty vägrat vara tysta. Vi har kämpat för en värld där människor inte förföljs, fängslas eller dödas för att de står upp för sina och andra människors rättigheter, säger Anna Johansson, tillförordnad generalsekreterare, Amnesty Sverige.

För att fira dessa 60 år ordnar Amnesty ett event på Kulturhuset i Stockholm på fredag 28 maj med start kl 19.30. Med hjälp av artister, poeter, aktivister och medarbetare uppmärksammar de några av alla de frågor och fall som man drivit genom åren. För att så många som möjligt ska kunna delta kommer tillställningen att live streamas genom YouTube och Facebook Live. Den kommer också gå att se i efterhand.

Kvällen leds av journalisten och profilen Alexandra Pascalidou som genom inslag av musik, intervjuer och tal bland annat uppmärksammar den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som i 20 år suttit fängslad i Eritrea, situationen i Xinjiang, Kina, där omkring en miljon personer frihetsberövats på grund av sin religion och Ahmadreza Djalali, den svensk-iranske forskaren som sitter fängslad i Iran, dömd till döden. Under kvällen kommer artister som Loreen, Ison och Fille, Eagle Eye Cherry, Amason, Rostam Mirlashari, Alex Sombo och Daniel4ever, att uppträda.

— Alla är varmt välkomna att fira tillsammans med oss. Tack vare allt det arbete och stöd som våra medarbetare, aktivister, medlemmar och givare bidragit med har våra röster inte tystnat, utan istället vuxit sig starkare och starkare. Idag är Amnesty en organisation som påverkar världen, för att mänskliga rättigheter ska gälla alla. Vi ser fram emot att kämpa tillsammans i ytterligare 60 år till, säger Anna Johansson.

About the Author