Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Oct 29th, 2016

Andligheten är ledstjärnan i Abraham Chols liv

Med anledning av konflikten mellan muslimer och kristna i Sudan sökte sig Abraham till Egypten år 2003, där han av FN ansökte om asyl på grund av flykt från våldsamheter. 2005 skrev ledarna för norra och södra Sudan på ett omfattande avtal, som innefattade ett balanserat utbyte av tillgångar och resurser. 

2011 delades Sudan officiellt upp i två delar eftersom muslimerna i norr vägrade att följa avtalet vilket gav södern rätt till utträde.

Nu är det 13 år sedan han senast såg sina släktingar hemma i Sudan.

Abraham Chol

Abraham Chol

Under tiden har han förutom att ha arbetat för sitt uppehälle, också läst sociologi. Han tar examen i vår efter fyra års studier.

Abraham växte upp på landsbygden i södra Sudan. Han undvek alltid kyrkans folk eftersom han inte trodde fullt ut på deras budskap om Jesus. Men den dagen han själv fick en andlig upplevelse förändrades hans inställning till kristendomen helt.

En man bad för Abraham

Länge hade Abraham försummat sin hälsa och varit en storrökare. Men vid ett tillfälle, år 2004, när han hade jobbat hela natten och skulle låsa om sig på arbetsplatsen för att gå hem, fick han plötsligt andnöd. Det skrämde honom. En man som befann sig i byggnaden kom till hans undsättning och när hans tillstånd hade stabiliserat sig föreslog mannen att han kunde be för Abraham.

– Jag sa till honom att jag hade försökt sluta röka en längre tid, men att jag hade misslyckats vid flera tillfällen, säger Abraham.

Mannen bad för att Abrahams beroende till nikotinet skulle upphöra.

– Från det ögonblicket har jag mått bra. Efter den dagen har jag aldrig upplevt något sug efter cigaretter. Jag kan inte beskriva glädjen jag känner inombords!

I och med denna starka upplevelse inleddes ett helt nytt kapitel i Abrahams liv och han började tro att Jesus verkligen finns. Och han började gå regelbundet till Missionskyrkan.

– Jag upplevde en konstant eufori. Något liknande hade jag aldrig varit med om tidigare! Här insåg jag att sinnesro finner vi inom oss själva främst, inte i det yttre. Och att det är vad vi främst bör sträva efter i livet.

Hur ber du till Gud?

– Jag säger: ”Himmelska fader.  I Jesu Kristus namn…”, för att i Bibeln står det att vi kan fråga efter det vi önskar oss, i Jesus namn, eftersom det namnet är mäktigare än något annat. Eller också: ”Fader vår som är i himmelen… ”.

Vilken del av Bibeln föredrar du?

– Det är svårt att välja en del av den.

Hur har din tro hjälpt dig?

– Jag har lättare att förlåta människor. Jag har totalt förvandlats, när jag var yngre kunde jag ge en snyting till vem som helst som upprörde mig.

 

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>