Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, Aug 4th, 2015

Är det inte dags att vi lär oss städa upp röran?

Att bygga murar lär inte få människor att inte hitta hit - att däremot ta diskussionen enligt de mänskliga rättigheter länderna i EU har skrivit på är ett måste.

Att bygga murar lär inte få människor att inte hitta hit – att däremot ta diskussionen enligt de mänskliga rättigheter länderna i EU har skrivit på är ett måste.

Mina barn är fyra och fem år gamla, bland det viktigaste i vårat liv nu är att lära dem städa upp röran efter att de har lekt, målat, pärlat eller vad det nu kan vara. Det blir många, långa och jobbiga diskussioner, men det slutar alltid med att de städar upp efter sig eftersom detta ansvar är så viktigt, kanske bland det viktigaste, som jag som förälder måste lära dem.
Man kan tycka att även EU, USA och enskilda länders regeringar, bestående av vuxna människor, borde ha lärt sig detta. Att städa upp efter sig. Ta sitt ansvar. Det blir dock fortfarande långa, många och jobbiga diskussioner, och ingen som vill ta ansvaret. Orden “Det var inte mitt fel”, “Det var inte jag”, verkar vara lika vanliga på regeringsnivå som det är i min trotsiga fyrårings vokabulär. 

Varför jag skriver det här? Jo, överallt i Europa stängs gränser. Man jagar flyktingbåtarna i Medelhavet med militär för att de ska vända. Man bygger murar i Ungern, som inte ens vill kännas vid sina egna medborgare som flyr till andra länder, för att stoppa människor utifrån Europa. I Frankrike har man gett engelska soldater mandat att vara på den franska sidan för att stoppa flyktingströmmen. Och i Sverige – som är känt som ett ödmjukt och fantastiskt land – ger man ett parti som är på väg åt samma håll som nazisterna under 30-talet tillåtelse att föra sin propaganda i tunnelbanan. Trots att reklambanrarna ljuger och det inte finns någon som helst källa på att det skulle vara så som Sverigedemokraterna hänvisar till.

Ingen vill ta i problemet – ingen vill städa upp det som faktiskt handlar om människoöden som till mycket beror på hur just västvärlden har behandlat människor i dessa länder innan. Engelsmännen blundar för att deras kolonialism av Afrika och MENA-regionen runt 1900-talet och till dess mitt gör att människor idag – 2015 – måste fly av anledningar indirekt kopplade till denna.

Ungern vill behålla Ungern som det är – men vägrar kännas vid att de både är med i EU och dessutom har en hel del av sina egna medborgare ute i olika EU-länder som de inte vill ta ansvar över. Trots att även Ungern har skrivit på barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna.
Jag intervjuade en kille från Afghanistan till MËNA Tidningen som håller sig gömd i en större stad i Sverige efter att ha fått ett nej från migrationsverket. Han kom över Ungern när han var 17.
Han berättade sin historia, bland annat att hans bror blivit skjuten på öppen gata av talibaner, broderns enda brott – han hade haft ett par solbrillor av amerikanskt märke på sig som han fått från en amerikansk soldat. Att man under ett sådant förtryck inte ska få hjälp enligt de mänskliga rättigheterna när man väl har lyckats fly, utan mötas av murar och ruggande nej från stater som varit med och hjälpt till att det blivit som det blivit, känns otroligt för mig som är människovän och har en någorlunda förmåga att tänka empatiskt.

Svenska flyktingar tog över världen…

Sverige i allt det här – ett land som verkligen har glömt både sin historia och all reson. För hundra år sedan var det inte så bra i Sverige. För hundra år sedan ledde vi flyktingstatistiken. Den människa i Sverige idag som inte har förfäder som utvandrat – det vill säga flytt på grund av det fattiga läget i Sverige – till USA – finns troligen inte. Den människa i Sverige som inte har läst om Karl-Oskar och hört talas om Christina från Duvemåla finns troligen inte heller. Tror ni de åkte ut och reste och emigrerade för skojs skull? Nä, de sålde allt och gav sig iväg för att leta efter ett bättre liv då Sverige på den tiden varken var en särskilt väl inarbetad demokrati och dessutom var ett mycket fattigt land. Alltså samma anledningar som gör att folk bland annat väljer att fly idag. Flyktingar för sin tid, och Sverige, lilla, fina, duktiga Sverige, var alltså ganska ledande i den statistiken. Ett Somalia för sin tid kan man säga.

Sverige var inte med i kolonialsvängen som någon framstående nation. Vad många inte vet är däremot att vi istället skickade forskare till kolonierna och att det svenska rasbiologiska institutet låg i framkant med sin forskning, en forskning som fick förödande konsekvenser då det under 20- och 30 talet fanns en mycket känd nazist som tog många av sina idéer just från det rasbiologiska institutet efter att ha läst en bok baserad på denna forskning. Man kan också gå så långt som att säga att det var tack vare den moderna genforskningen kring denna period som lett fram till dagens rasism, något vi dock inte vill städa upp och kännas av idag.

Våra affärer och vår politik får stora konsekvenser

Jag träffade en gång en kille från Mali när jag bodde i södra Europa. Han var 15 när jag träffade honom och skulle fylla 16 om ett par månader. Han hade gått i skola i Mali men sedan blivit kidnappad som barnsoldat och fått tjänstgöra i tre år innan han till sist lyckades fly. Han flydde till Libyen för att sedan ta båten över Medelhavet. Eftersom han inte var simkunnig hade han en enorm tur att han klarade resan, han satt på samma båt som 500 andra flyktingar som drunknade i vågorna i oktober 2013. Jag fick se flera bilder på honom och hans vänner som var barnsoldater, många florerade med handvapen som såg ut som svenska handvapen.
Sverige är ett världsledande land när det kommer till vapenhandel – att tro att inte svenska vapen dödar – och att inte människor måste fly på grund av svenska vapen – är väldigt naivt. Att inte städa upp efter oss – är likadant som att min femåring påtalar att hon är oskyldig till att vattenfärgerna står framme på bordet trots att jag sett henne en kvart tidigare i full färd med att måla en tavla.

Det borde vara dags att hela Europa inser detta, att hela Europa hjälps åt att städa efter sin framfart i Mellanöstern och Afrika, där de flesta som kommer till Europa flyr ifrån, och hjälper dessa människor. För det är just det – MÄNNISKOR – det handlar om. Människor som har betydligt mer i bagaget än oss, men som många gånger har det bagaget just på grund av oss, våra val, vår politik.

Det blir inte enkelt, det kommer att bli jobbiga, många och långa diskussioner, men det måste göras, istället för att hålla för öron och blunda och säga “Det var inte jag”:..

Att lära sig ta sitt ansvar kan vara det viktigaste som finns i ens uppfostran.

 

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>