Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, Jan 2nd, 2017

Art is Not a Crime

Rockbandet Kiosk har nyligen besökt Sverige för att med deras konserter stötta Amnesty Internationals pågående kampanj för att frige fängslade artister i Iran.

De iranska myndigheterna slår till hårt mot musiker, filmskapare och andra artister i landet. Allt som bedöms som vara mot islam eller som tar upp ämnen som är tabubelagda leder till fängelse och ibland spöstraff.

– Yttrandefriheten existerar inte i Iran och artister åtalas och fängslas. Kiosk är ett av många iranska band som inte tilläts uppträda, spela in skivor eller publicera vår musik. De senaste tre decennierna är det sorgligt nog inte mycket som har förändrats, regimen fortsätter att behandla musiker och filmmakare som kriminella och åtala dem för befängda saker som “sprida propaganda mot systemet”, säger Arash Sobhani, sångare i Kiosk.

– När vi hörde om Amnesty Internationals kampanj för att frige de fängslade artisterna Mehdi och Hossein Rajabian och Keywan Karimi visste vi att vi ville vara en del kampanjen. Vi uppmanar våra bröder och systrar runt om i världen att ställa den iranska regimen till svars för deras brott mot de mänskliga rättigheterna, och vi hoppas att våra fans, andra artister och allmänheten förenar sig med oss i budskapet till den iranska regimen om att “Art is not a crime”.

Kiosk. Fotograf: Kiosk Official

Bröderna Mehdi och Hossein Rajabian dömdes i april 2015 till sex års fängelse efter en mycket bristfällig rättegång för att bland annat ha “förolämpat islams heliga värden” och “illegala audiovisuella aktiviteter”.

Åtalet var grundat på deras konstnärliga arbete, däribland en spelfilm av Hossein Rajabian som handlar om kvinnors rättighet till skilsmässa i Iran, och Mehdi Rajabians distribution av icke-godkänd musik av iranska artister och band utanför landet. Efter en överklagan fastslog rätten att de måste avtjäna tre år av straffet.

Filmskaparen Keywan Karimi är också dömd till sex års fängelse och dessutom 223 piskrapp. Även Keywan är dömd för att ha “förolämpat islams heliga värden” men dessutom för “olagliga relationer som nästan motsvarar äktenskapsbrott”. Den senare anklagelsen beror på att han “skakat hand med och befunnit sig under samma tak” som en kvinnlig vän och poet som inte”täckt sitt huvud och nacke”.

I februari 2016 bestämde en appellationsdomstol att han måste avtjäna ett år av straffet medan de återstående fem åren skjuts upp med villkor om “gott uppförande”. Domstolen fastställde piskstraffet.

– Att uttrycka dig genom konst är inte ett brott och det är skandalöst att iranska myndigheter griper artister och musiker bara för deras konstnärliga arbete. Den mänskliga rättigheten till frihet är sorgligt nog så undervärderad av de iranska myndigheterna att de är beredda att döma människor till flera år i fängelse bara för att tysta kritiska röster från artister som de ser som “anti-islamska” och “anti-revolutionära”, säger Philip Luther, chef för research- och påverkan vid Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Amnesty International anser att Mehdi Rajabian, Hossein Rajabian och Keywan Karimi är samvetsfångar och de bör omedelbart och ovillkorligt friges.

Källa: Amnesty International

 

 

 

About the Author