Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Aug 5th, 2015

Att bli stämplad som terrorist

Ingen sa att det skulle bli lätt att ha en partner som är muslim från Mellanöstern. Faktum är att jag var beredd på att få ta otroligt mycket skit från människor som inte vet bättre. Dock har flertalet av mina bekanta varit mycket positivt inställda till min partner. Visst har jag förlorat lite vänner på Facebook, säkert på grund av det men det kan jag ta! Islamofobin och misstänksamheten finns där dock, och häromdagen stötte jag på den i en otäck, dold form från ett företag när jag skulle sända pengar till min partner som för tillfället är i landet där han har sitt uppehållstillstånd.

0_s

Det handlade inte om mycket pengar. Det var hälften av summan för en bil som han hjälpt mig att byta pump på och som nu var såld. Sammanlagt 100 euro, ungefär 930 svenska kronor som jag lovat att han skulle få som tack för hjälpen.

Jag funderade om jag skulle skicka via min bank, men såg sedan att ett stort pengatransferföretag hade en hemsida man kunde skicka pengar via. ”Toppen”, tänkte jag, ”då behöver jag inte krabba och åka förbi banken! Partnern kommer att kunna plocka ut dem direkt istället för att vänta på att de ska komma in på kontot”.

Sagt och gjort – det var första, och sista, gången jag skickade pengar med detta företag.

Går inte att skicka pengar till muslimer?

Pengarna stannade i deras säkerhetskontroll vilket säkert inte är ett konstigt förfarande. Vad som är märkligt dock är att de vägrade göra någonting med pengarna. De tog dem från mitt konto, men de kunde inte sända dem vidare så att min partner kunde plocka ut dem vid ett ombud. Enligt den personen jag pratade med på säkerhetstavdelningen på det berörda transferföretaget ville hon inte säga vad det berodde på, senare kom det fram att det berodde på att min partner är muslim. Hon bedyrade dock att det inte hade med religion att göra, men sa att det berodde på hans kultur och bakgrund – och att han hade ett ickevästerländskt namn, att systemet sa att man inte kunde sända pengar till en sådan person.

Bara det gjorde att min irritation grodde och jag tror att om jag var stämplad som en terrorist av företaget innan jag ringde för att jag skickat pengar till en muslim, så blev den stämpeln inte bättre efter att ha sagt några icke väl valda ord till både kundtjänsten och säkerhetsavdelningen (det är otroligt vad man har lärt sig svärord på engelska utan att veta om det när man jobbat och verkat ute i världen, tror de kom upp, vartenda ett av dem i den ramsa jag sa till dem).

Men okej då, de ansåg att de inte kan skicka pengar vidare till en muslim. Det var så fallet och inget att göra åt det. Jag ville då avbryta transaktionen, säger att jag får lösa det på annat sätt och att de får skicka tillbaka varenda öre av vad det kostat mig och sätta tillbaka in på mitt konto under dagen. Kvinnan på säkerhetsavdelningen svarar nonschalant och talar om för mig att det minsann inte bara är att avbryta en transaktion.

Skickar inte tillbaka pengarna utan redogörelse

”Vi måste ha in ett undertecknat brev av dig där du skriver vad ni har för relation, hur ofta ni har träffats, när ni har träffats och hur er relation ser ut idag för att kunna avbryta transaktionen. Så måste du skriva varför du skickar pengar, var de kommer ifrån och vad de ska användas till, vi vill dessutom gärna ha en kopia av hans ID och att du skriver när han är född och hans adress i landet dit du skickar pengar”.

Jag måste säga att jag blev helt stum – jag skulle alltså – för att få tillbaka mina egna pengar – sända in en uppsats om relationen med min partner? Det borde ju rimligen räcka med att han är min partner men istället, för att ens få tillbaka MINA pengar som företaget uppenbarligen stulit av mig, för JA, jag anser att det är stöld när de vägrar betala tillbaka pengarna, att behöva förklara för dem vad jag har för relation med den här personen? Jag hade förstått om det hade handlat om hundratusentals kronor – men hallå? 900 spänn? Var gick det så fel att jag som svensk blir stämplad som terrorist för att jag skickar en tusenlapp till en person som är i ett annat EU-land så att de vägrar att sända tillbaka den?

Det här är första gången jag stött på den här sortens fördom, att alla muslimer och alla som rör sig med muslimer uppenbarligen är terrorister. Jag vet att fördomarna finns, att människor är bra på att dra alla över samma kant, men jag har sluppit stöta på den själv. Jag har skickat en hel del pengar via andra banker och transferbolag, både till afrikanska länder där jag har vänner och till palestinska vänner, och det har aldrig varit några problem. Visst, man måste alltid skriva ner vad pengarna går till så det inte handlar om pengatvätt, men sedan har det bara varit för personerna, oavsett land, kultur eller religion, att hämta ut dem.

I det här fallet ser det inte bättre ut än att jag blir av med mina pengar eftersom jag känner mig oerhört kränkt att jag ska behöva skriva en uppsats om min relation med min man för att få tillbaka pengarna, att de vägrar att skicka dem till honom för att han har det namn han har och är född i det land han är född i. Som sagt, det handlade om 900 kronor och det är inte hela världen, men det känns så oerhört konstigt. Att bli ifrågasatt för sitt val av sin partner. Att bli stämplad som en terrorist för att partnern är från ett land i MENA.

Blev i alla fall erbjuden en rabattkod

Jag vet att många av mina muslimska vänner, speciellt de från MENA-regionen, säger att de ofta blir stämplade som extremister och terrorister utan anledning, att de alltid måste försvara sig mot vad till exempel Daesh (IS) gör, att de måste säga varje dag, gärna skrika, att de tar avstånd från extremister, och jag förstår dem nu. För även jag känner mig stämplad som en terrorist av det här internationella transferbolaget. Något som för min egen del är första gången, men säkert inte lär vara den sista med det partnerval jag gjort.

”Du kan få en rabattkod från oss för besväret” säger killen i den svenska kundtjänsten som avslutande mening innan vi lägger på. Rabattkod? Det känns som ett skämt, företaget han jobbar för har just deklarerat att de kommer att behålla mina pengar om jag inte inkommer med en för mig mycket kränkande redovisning över min relation med min man per brev till dem. Det blir en väldigt dyr rabattkod i så fall känner jag.

Nä, nästa gång får vi lösa det genom någon av de seriösa banker som finns, utan rabattkod. Då kanske jag åtminstone kan få tillbaka mina pengar om något går fel.

 

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>