Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Dec 20th, 2015

Avhoppare, brobyggare

Platsen är lika kosmopolitisk som den äldre mannen vid bordet med den vita välstrykta duken. På caféet, strax till höger innanför entrén, sitter Ilan Barush. Diplomaten som valde en annan väg.

Den är arkitektoniskt iögonfallande, stenbyggnaden med tornet som rymmer YMCA i västra Jerusalem. Tornet för kanske associationerna till Empire State Building, New York. Det är inte helt obefogat eftersom det är samma arkitekt, Arthur Louis Harmon.

YMCA invigdes 1933 och stilen har influenser från orientalism, romantik och gotisk form. Vid entrén står det skrivet på engelska, arabiska och hebreiska att det är en plats för fred, där politik och religion ska läggas åt sidan och internationell enighet skapas.

Efter 36 år som israelisk diplomat och ambassadör fick Ilan Barush nog och avgick. Det var 2009 när tillträdande utrikesminister, Avigdor Lieberman, inför sina underlydande uttryckte: Alla som vill ha fred måste förbereda sig på krig!

Det blev droppen. Ilan Barush är av uppfattningen att fred måste byggas på fred, inte krig och ockupation. Det sistnämnda i allra högsta grad en realitet och konsekvens han motsätter sig:

– Framförallt när det gäller palestinierna och ockupationen av palestinska områden. Israel riskerar att bli en pariastat, de-legitimera sig självt, det kan jag inte ställa upp på.

Ilan Barush föddes 1949. Föräldrarna var emigranter från Tyskland och frun kommer från Irak. 1974 började han vid utrikesministeriet och gjorde karriär. Han har varit ambassadör i bland annat Sydafrika och Namibia, arbetat som förhandlare under Osloprocessen, fungerat som politisk rådgivare med mera.

Den svarta lappen för höger öga är från tiden som stridsvagnschef och resultat av tjänstgöringen vid Suezkanalen 1969-70. Han förlorade det i strid mot egyptierna under det som kallas Utnötningskriget.

Det var inte bara uttalandet om krig som metod för fred som bidrog till det kontroversiella avhoppet. Traditionellt har nämligen israeliska politiker delats in i två kategorier, ”Hökar” respektive ”Duvor”. Ilan Barush tillhör sistnämnda.

– Det är något fundamentalt fel här, från 1967 års krig och framåt. Efter kriget 1973 kunde jag inte bara sitta och tänka på min egen karriär, jag måste göra något.

Han hade samtidigt ingenting att förlora på avhoppet; pensioneringen var nära, avgångsvederlaget väl tilltaget och karriären kantad med erfarenheter.

Ett rykte i media påstod att avhoppet berodde på att Ilan Barush inte fick en tillräckligt åtråvärd post. Å andra sidan uttalade sig andra israeliska diplomater i pressen – anonymt – till indirekt stöd för honom: Israel befinner sig i ett diplomatiskt dödläge, det är svårt att svara mot den internationella kritiken, löd några uttalanden.

Ilan Barush slapp samtidigt jobba under en utrikesminister som själv blivit kontroversiell. Under valrörelsen tidigare i år uttalade Avigdor Lieberman att palestinier med israeliskt medborgarskap skulle halshuggas om de var illojala mot staten Israel.

Avigdor Lieberman är kanske mest bekant för oss svenskar efter dispyten med utrikesminister Margot Wallström; den om hur man bäst sätter ihop en IKEA-möbel.

Brobyggandet återkommer i många av Ilan Barush nuvarande projekt. Uppförandet av Palestine House in Tel Aviv är ett exempel och syftet är att förmedla palestinsk konst och kultur bland israeler.

– Vi kan inte bara ropa ”Stoppa ockupationen!”, utan även använda strategier för att sluta demonisera palestinierna, vinna över vår egen okunnighet och vice versa. Det är vårt modus operandi.

Drygt tjugo kilometer norrut – bakom den åtta meter höga muren som skiljer folken åt – och i Ramallah, Västbanken, återfinns en palestinsk kollega, Ashraf Al Ajrami.

Tillsammans planerar de ett Israeli House in Ramallah. Ashraf Al Ajrami har ett förflutet i PLO och var tidigare minister i Palestinska myndigheten. Han lärde sig hebreiska under sina tolv år i israeliskt fängelse efter Libanonkriget 1982.

Fiender, vänner. Ett samarbete som var otänkbart för trettio år sedan.

Ilan Barush tittar på klockan, uppdragen är många. Strax är det ett möte med en irländsk diplomat.

– Jag titulerar mig numera som informell diplomat, säger han lurigt och ilar vidare efter stengången.

Foto: Erik Törnlund (2015).

Foto: Erik Törnlund (2015).

About the Author

- Freelance Journalist.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>