Bokrecension – Under Krigets Himmel, Niroz Malek
Under Krigets Himmel av Niroz Malek.
Bokförlag; Tranans förlag.
Svensk översättning; Jan Henrik Swahn. 2016.
Om boken;
” – Konsekvenserna av det hela är att mitt eget lilla barnbarn, som älskar att rita, som alla barn, inte längre ritar rosor, fjärilar, träd, sol och blå himmel.
– Nu ritar hon bara hus som rasat, förkolnade träd och döda som ligger spridda på marken. Men det hjärtskärande är att alla de döda hon ritar är barn, pojkar med ballong i handen eller flickor som krampaktigt håller en barbiedocka i famnen.”
Under Krigets Himmel är en novellbok med ett flertal korta betraktelser från Aleppo av en författare som vägrar flytta därifrån. I flera av dessa berättelser beskriver författaren hur det är att leva i en krigszon och han fångar läsaren på ett sätt som jag inte trodde var möjligt på bara några få rader när han beskriver barn som dör av bomber, människor som är rädda, arga och visar allehanda känslor, hur han umgås lika mycket med döden som med livet och hur det blir när saker som vi idag i Sverige ser som självklart försvinner. Så som mat, el och vatten men också att människor mitt i allt ändå känner att det måste finnas en möjlighet att skoja om den grymma verkligheten runt omkring dem. Det måste vara ganska unikt att kunna presentera en bok inifrån en av de värst drabbade krigsstäderna i världen men den här boken lyckas verkligen få fram det hemska som händer runt om författarens skrivbord i staden som Gud för tillfället har glömt och berör på ett djupt plan.
Om författaren
Författaren är alltjämt kvar i Aleppo i Syrien där han föddes 1946. Han har kurdiskt påbrå och heter egentligen Nouri Hasso.
Under pseudonymet Niroz Malek gav han ut sin första bok 1973 och har sedan dess gett ut sex romaner och åtta novellsamlingar. Under Krigets Himmel är den första som är översatt till svenska.