Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Nov 7th, 2015

Bomber, cykloner och gräshoppor

Den förödelse som fortsatt i Jemen har nått bibliska proportioner.

(Bild: Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, CSIRO)

(Bild: Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, CSIRO)

I Första Moseboken faller eld och svavel ifrån himmelen över Sodom och Gomorra (likt de Amerika-producerade bomberna som släpps dagligen av den Saudi-ledda koalitionen), och syndafloden som tillintetgjorde alla förutom de djur, två och två, som Noak och hans familj gav skydd i arken (likt den cyklon som nyligen släppte 10 år av regn på två dagar). Nu kommer varningar om gräshoppssvärmar (likt den plåga som Moses frambringade i faraonernas Egypten). Om du bor i Jemen nu så undrar du säkert vad mer som kan gå fel.

Så mycket har redan gått fel. Saudierna startade en flygkampanj som har åstadkommit massiv förstörelse under sju månader, men inte gjort av med Houthierna och Salih från Sana’a och större delen av norr. Jag vet inte hur många miljarder dollar i vapen som har varit del av detta inte-så-genomtänkta krig, men det är troligtvis tillräckligt för att bygga ett nytt sjukhus i varje storstad i Jemen. Sedan det framkommit att över 60 sjukhus och hälsokliniker i Jemen redan har förstörts eller skadats och medicinska förnödenheter är en bristvara, tänk vilken skillnad det vore om den olje-rika grannen i norr faktiskt hjälpte det Jemenitiska folket istället för att döda och lemlästa dem.

Houthierna och före detta President Salih, en Faustiansk uppgörelse om något, är precis lika mycket att beskylla, för deras försök att ta över landet och utlösa förödelse vart de än går. Det är fel att se förbi förstörelsen av Jemens kulturarv, inklusive moskéer, oavsett vem det är som skjuter. Det är fel att blockera det förtvivlat behövda humanitära stöd till de miljoner (ja, miljoner) som har slut på mat, bensin och medicin. Det är fel att dra ett helt land in i ekonomisk stagnering.

Jag kan inte komma ett enda rätt gjort under det hela år som har passerat sedan Houthierna strövade in i Sana’a och Saudierna påbörjade sitt anti-Shia proxy-krig på det Jemenitiska folkets bekostnad.

cyclone_s

Istället för en plåga över Jemen borde det komma en plåga till de som har bringat så mycket lidande och förstörelse. Det är fel att någon ska dö, oavsett om de är Houthier, Salihs förra armé, en Saudisk eller Emiratisk eller lego-soldat, en civil, en man, en kvinna, ett barn, eller en bebis. Vad dör de för?

Om du älskar ditt land så förstör du det inte och låtsas att du gör Jemen en tjänst. Det är fel och förbannat fel för Muslimer att kalla varandra hedningar och skada tron inifrån. Det är fel att start ett krig som omöjligtvis kan vinnas av någon. Medan de som planerar detta krig sitter i sina lyxiga villor ser det Jemenitiska folket sina enkla boningar förstörda dag efter dag. Medan vapenproducenterna klinkar sina Champagneglas och räknar sina vinster för varje bomb som faller och varje nytt flygplan som köps, så fyller ljudet av ambulanssirener luften i Taiz och Aden. Allt detta är fel.

Allt i detta krig är fel. Saudier gör fel i att så kallblodigt förstöra ett grannland i en klar kränkning mot varje etisk norm i bilaterala, statliga relationer. Houthierna och Salih gör fel i att tvinga hela Jemen under sin Iran-producerade fana av retoriskt hat. Al-Qaida och deras förvandling till Ansar Shariah gör fel i att med våld påtvinga Jemen en intolerant och extern form av Islam. Amerikanarna, Britterna och Fransmännen, och alla andra vapenproducenter gör fel i att stödja den fysiska blockaden av Jemens hamnstäder, bidra med information för bombningarna och sälja de krigande parterna vilka vapen de än önskar.

Det är också fel att se på och inte göra någonting. Och det är vad världen gör. Det har hänt förr, alldeles för ofta, och det kommer hända igen. Men Jemen förtjänar bättre.

About the Author

- Anthropologist and historian with 40 years of experience researching and working in Yemen. Varisco is currently the President of the American Institute for Yemeni Studies, Senior Fellow at the Annemarie Schimmel Kolleg of Bonn University, and an expert advisor to MENA Tidningen.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>