Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Dec 12th, 2020

Chanukka – En legend om ett mirakel

Chanukka eller tempelinvigningsfesten är en judisk högtid som nu inletts och varar i åtta dagar. Den infaller i november och december varje år. Chanukka firas till minne av återinvigningen av det judiska templet i Jerusalem år 165 före vår tideräkning.

Chanukka, även refererat till som ljusets fest, ett levande ljus tänds varje kväll under åtta dygn på en åttaarmad ljusstake, den åttonde kvällen är alla ljusen tända. Det nionde ljuset, används för att tända de övriga ljusen med och kallas för tjänaren.

Enligt Talmud, judendomens heliga skrift, förklaras helgen med en legend om ett mirakel, då det i förstörda templets lampa endast fanns olja till en enda dag, men där Gud såg till att den räckte i åtta dagar vilket behövdes för att få fram en ny tempelolja. Därav traditionen där ett ljus tänds varje kväll i en åttaarmad ljusstake under åtta kvällar till minne av denna enastående händelse.  Den sista av högtidens kvällar är alla ljusen sedermera tända.

Chanukka är en ljus och glad högtid, då familj, släkt och vänner samlas kring sång, lek och traditionell mat. En på senare tid mer utbredd tradition är att utbyta gåvor i sambandmed ljuständningen.

Den judiska församlingen i Stockholm tillsammans med Oslo och Göteborg bjuder in till ett live-samtal om Chanukka med rabbin Michael Melchior i samband med högtiden på zoom , den 14:e december,  klockan 20:00.

 

 

About the Author