Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Sep 6th, 2020

Clowner utan Gränser skapar hopp för asylsökande på Sverigeturné

Clowner utan Gränsers treåriga projekt Cirkus för hopp och styrka går nu in på sitt avslutande år. Med stöd av Europeiska Asyl-, migrations och integrationsfonden görs en till turné genom Sverige. Genom glädjefulla föreställningar och workshops skapar Clowner utan Gränser nya positiva minnen och stärker självkänslan hos ensamkommande ungdomar som kommit till Sverige på flykt.

Foto Cecilia Nordstrand. Från en Clowner utan Gränser-workshop med ensamkommande ungdomar.

– Innan visste jag ingenting, men jag träffade goa människor, fick ett härligt möte och jag vågade prova nya saker. Jag tror det gör att jag blivit lite modigare och vågar prova andra, nya svåra saker.

Citat från intervju med en 19-åring efter möte med Clowner utan Gränser.

Människor som befinner sig i asylprocessen, efter att ha tvingats på flykt från krig och oro, lever ofta i ett tillstånd av konstant stress och ångest med liten tilltro till framtiden. Det är något Clowner utan Gränser arbetar för att förändra. Genom skratt, lek och aktivitet kan vi skapa en stunds lugn och lättnad och ingjuta hopp om framtiden. Det är vårt sätt att hälsa människor på flykt varmt välkomna till Sverige.

– Clowner utan Gränser har arbetat med människor på flykt som kommit till Sverige i många år. Nu står vi i år framför nya utmaningar i och med spridningen av covid-19, en pandemi som påverkar alla i samhället men som vi vet drabbar de redan utsatta extra mycket. Därför känns det nu extra viktigt att i höst turnera genom Sverige för att möta dessa ungdomar och påminna dem om hur viktiga de är och hjälpa dem hitta till den där livsgnistan vi alla behöver för att orka fortsätta kämpa, säger Karin Tennemar, kommunikatör Clowner utan Gränser. 

Hittills har Clowner utan Gränser mött över 2600 personer i projektet och nu är det dags att sprida skratt till ännu fler asylsökande. Turnén pågår mellan 14 september till 16 oktober och kommer besöka Västra Götaland, Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Stockholm. Besöken kommer ske i skolor, introduktionsklasser och andra samlingsplatser för ungdomar. Artisterna på turnén är Aurelia Ingelvide, Ellinor Novellino och Love Dahlin. Turnén görs i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Skratt förändrar liv! Clowner utan Gränser arbetar för att med föreställningar och workshops sprida hopp och glädje till barn i krisdrabbade områden. I Sverige arbetar clownerna med att sprida kunskap om och engagemang för barns rättigheter samt möter barn som kommit på flykt till Sverige och önskar dem varmt välkomna hit genom skratt och lek. Organisationen grundades 1996 i Sverige, är medlemmar i Frii, samt granskas av Svensk insamlingskontroll vilket garanterar att insamlade medel hanteras korrekt.

About the Author