Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Oct 10th, 2018

Curious Classics – MENA

Curious Classics går av stapeln 19 oktober och pågår under tre dagar och är en festival som lyfter fram klassiska musiktraditioner från olika delar av världen. Evenemanget innehåller konserter, seminarier, barnaktiviteter och workshops.

Basel Rajoub, Feras Charestan, Andrea Piccioni, Marianne Sundal, skapar modern nutida musk inspirerad av Mellanösterns rika kulturarv framförd på orientaliska och västerländska instrument. Till festivalen gör de också en musikberättelse för barn.

De persiska systrarna Mahsa och Marjan Vahdat, uppträder med sånger från arvet av den klassiska persiska musiktraditionen.

Homayoun Sakhi är en afghansk rubâb-spelare. I festivalen framträder han tillsammans med tablaspelaren Salar Nader som redan vid 7 års ålder blev elev till berömda Ustad Zakir Hussain. Salar Nader spelar i flertal olika konstellationer, från strikt klassisk indisk tradition till moderna fusions.

Homayouns konstnärskap visar på hur en fantasifull musiker som arbetar inom en traditionell musikaliskt dialekt kan berika och expandera sitt uttryck samtidigt som han respekterar smaken och sensibiliteten som muntligt förts vidare i generationer mellan mästare och elev. Dessutom illustrerar hans personliga historia de utmanande förhållanden som han och andra afghanska musiker har haft i att kunna utöva sin konst under år av förtryck och förbud.

About the Author