Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Jun 12th, 2016

De fem viktigaste sakerna du behöver veta om Ramadan

För er som inte är muslimer och inte är bekanta med den allra heligaste tiden i den islamska kalendern. Här är de fem viktigaste sakerna du behöver veta om Ramadan som firas av 1.6 miljarder människor.

dreamstime_s_33866322_s

Vad är Ramadan?

Ramadan infaller under den nionde månaden av den islamska månkalendern, där varje månad börjar då nymånen syns. En del forskare menar att det var här Koranen framträdde allra första gången och att det är därför detta är den heligaste perioden för muslimer.

Under denna månad fastar muslimer varje dag, från soluppgång till solnedgång, som är en av de fem pelarna inom Islam. Man avstår från mat och dryck och ägnar tiden åt eftertanke och bön. Generositet och medmänsklighet uppmuntras.

Alla friska och arbetsföra muslimer förväntas delta under Ramadan. Gravida kvinnor behöver inte fasta och det pågår också en debatt om hur gammal man bör vara för att få vara med fullt ut där tio-till tolvårsåldern är det generella.

När började Ramadan i år?

Den heliga månaden 2016 invigdes 6:e juni. I många länder bekräftas nymånen och den heliga månadens start av Saudi Arabiens högsta domstol.

Hur ser en typisk dag ut under Ramadan?

Människor som följer den muslimska tron går upp innan soluppgången, kring 04.00, äter och dricker för att förbereda sig för den kommande dagen. När solen väl har stigit är inte längre måltider, dryck, rökning eller sexuell aktivetet tillåtet tills solen åter gått ner. Detta kallas för Iftar.

Under Iftar äter man dadlar, söta och mjölkiga drycker; sådant som ger en välbehövd energikick, innan man deltar i förböner. Efterböner och middagar hålls ofta efter 21.00, innan fastan inleds igen inför nästkommande dag.

Sammantaget kommer muslimer att fasta i cirka 17 timmar om dygnet i år under Ramadahögtiden. På affärstid kommer kommer många muslimska företag att hålla stängt eftersom deras fokus ligger på deras tro i form av böner och studier av Koranens texter.

Vad är syftet med Ramadan?

Islam är en religion som vill att dess anhängare ska hjälpa de som är mindre lyckligt lottade och under denna heliga månad läggs extra tyngd på att i praktiken handla i enlighet med detta.

Då alla som avhåller sig från att äta och dricka själva är hungrga och törstiga hela fastedagen under Ramadan, fungerar det som en ständig påminnelse om de som är mindre bemedlade och känner dessa känslor jämt.

Fastan ses också som en möjlighet att utöva självkontroll, rena kropp, själ och ande och att skapa en större närhet till Gud genom bön som i sin tur leder till frid inombords.

När tar den heliga månaden slut?

Ramadan 2016 börjar lida mot sitt slut omkring 6-7:e juli, när Shawwal, den 10:e månaden inleds.

Under Eid-ul-fitr firandet som följer och i vissa länder varar upp till tre dagar samlas muslimer tillsammans med sina anhöriga, har fester och utbyter presenter, ger till välgörenheter och jobbar på förlåtelse och acceptans gentemot sina medmänniskor.

Framför allt tackar man sin högre makt för styrkan man fått för att ta sig igenom den heliga månaden.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>