Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, Feb 2nd, 2015

”Det är bara en fasad, det vi ser på ytan”, säger Sami AL-Haddad

Det som har skett i Syrien är inte en del av den arabiska våren, utan en konspiration för att krossa landet. Allt började med att några simpla människor ville bli hörda, som hade rättigheter de sedan missbrukade för ta sig in i landet och förstöra, säger den nyanlände syriska medborgaren Sami AL-Haddad.

I en intervju berättar han om situationen i Syrien och om ”den stora lögnen” som Sami kallar det för, som propagerades till folket då konflikten startade.

Hur kom du till Sverige?

– Först åkte jag till Libanon, Turkiet, sedan till Grekland. Där fick jag ett förfalskat visum som hjälpte mig att komma till Sverige. När jag anlände hit ansökte jag om uppehållstillstånd.

Sami AL-haddad. Fotograf: Aiya Mohsen

Sami AL-haddad. Fotograf: Aiya Mohsen

Hur började konflikten i Syrien?

– Allt började med att det fanns simpla människor som hade rättigheter, som ville bli hörda. Staten var inte emot att rätta till dessa problem. Men det fanns en tredje part, en större kraft utifrån, som blandade sig i. Som hade en agenda. Att sära på folket. De kom utifrån, från hela världen, t.ex. Tjetjenien, och hade ingenting med Syrien att göra egentligen men fick i uppdrag att kriga för Syrien. För ett land som inte ens var deras! De använde uttrycket ”infidel”, som betyder att man inte får vara ateist.

Dessa människor kom in och utnyttjade situationen och startade ett krig. De började döda och förstöra landet. Det var inte uppror utan det var menat att skada staten, att rubba balansen inrikes.

– Den arabiska våren som det kallades. Fast nu på senare tid börjar araberna inse vilken lögn de blev inblandade i, där de till en början kände entusiasm och hopp. Men det hade ingenting med det att göra, utan det var främmande makter med motivet att krossa araberna under demokratins täckmantel.

–Tyvärr insåg befolkningen deras lögn när det redan var för sent och då många hunnit dö förgäves.

Korruption

– När ”upproret” startade i Syrien, slet många ledare sig loss från regeringen och började tala om korruptionen som pågår i landet och vem som ligger bakom den och visade sitt stöd för folket som protesterade.

Sami menar att de militärledare som pratar om korruptionen som sker i landet på grund av ledaren som sitter vid makten, egentligen själva är de som ligger bakom allt och vill förstöra.

– Man måste se mönstret här. Det finns muslimska och kristna bildningar i Syrien, men inga judiska. Allt sker från makter utanför vårt lands gränser. Agendor som kommer utifrån, det är inte människor från Syrien själva som gör det här!

Vad är det som sker just nu?

– Dessvärre är det ett religiöst krig som äger rum. Precis som det var i Europa mellan protestanter och katoliker. Nu är det mellan sunniter och shiiter, fast det är bara en fasad, det vi ser på ytan. Det är mycket mer som sker på insidan. Det är större makter som är involverade i detta, som vill förstöra och sära på araberna, för att de sedan ska kunna komma in och ta det de vill ha utan att någon lägger märke till dem. Samtidigt som vi är upptagna med att döda varandra på grund av en stor lögn.

De dödar i religionens namn

– IS dödar i religionens namn. Religionen är oskyldig gällande allt som händer just nu. De vet ingenting om Gud eller islam. För om de visste det, då skulle de också förstå att Gud inte vill att vi ska döda i hans namn. Att det går så långt att en muslim dödar en annan muslim; vilken religion tillåter det? Om de visste bättre, skulle de veta att ingen har rätten att ta någons liv.

Han förklarar att det är ett stort antal outbildade människor som styr i både religionens och frihetens namn, över de få utbildade som finns i landet.

– Hur kan man säga att det är Islam? När koranens första ord börjar med ”Iqraa” som betyder läs! Allmänbildning ska visa vad denna religion egentligen står för. Religion är ett känsligt ämne som på ett enkelt sätt missbrukas för att skapa konflikter. Människor som är outbildade kan lätt användas som en redskap för att förgöra ett land.

Hur såg situationen ut i området du bodde i innan du utvandrade?

– Det var delvis beväpnat. Det började med att folk utifrån området kom in och berättade historier om att de ville ha förändring, och de enkla människorna som bodde där trodde på dem. Slutligen lyckades de övertyga dem, vilket resulterade i att de fick beskydd.

Sami fortsätter med att säga att det var inte förrän de fick makten i området som de visade sina sanna avsikter. Och så fort någon protesterade, dödades de.

– Det är hjärntvättade ungdomar som inte förstår sig på livet. De följer bara order och hittar på nya regler utan grund eller mening för att kunna styra vårt område.

– Det de gjorde där var inte mänskligt. En person med logik eller lite vett i hjärnan skulle inte kunna göra detsamma. De åkte runt på gatorna i sina bilar och sköt okontrollerat på folk. Det var blod överallt.

Sami menar att det är omöjligt att dessa IS anhängare enbart är hjärntvättade utan han är övertygad om att de går på droger dessutom.

– Ingen normal person kan göra något dylikt! Vi som inte ens klarar av att döda en kyckling, hur skulle vi kunna döda en annan människa?

Lösningen

– Det är svårt att hitta en lösning på det som händer, för mycket blod har spillts i Syrien. IS vill helt enkelt inte ha fred, utan bara fortsätta på samma bana. Deras mål är att förstöra Syrien. Staten kan inte heller bara eliminera hela regionen som IS har tagit över, eftersom det också finns oskyldiga människor som bor där.

 

 

 

 

 

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>