Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, May 5th, 2016

”Det är inte jag ensam som ska integreras. Det är så mycket ni också kan lära er av mig.”

Jag tycker att migranter porträtteras som lögnare, som människor som söker ett bättre liv och hittar på historier. De utmålas som att de inte är på riktigt. De blir inte trodda. När de inte tas på allvar blir inte heller något de säger viktigt. Vilket försvårar för dem att kunna känna kärlek för Sverige och vara motiverade att engagera sig i samhällslivet här.

Naome.red_s

Naome Ruzindana, ordförande och grundare till Find Hope.

Sverige är ett bra land, till exempel när det gäller välfärd, och svenskar är väldigt vänliga. Men det finns föreställningar om att vi som kommer hit och söker asyl är på jakt efter guld och gröna skogar. Jag kom aldrig hit för att få pengar. Jag kom hit för att få säkerhet, för att slå mig till ro och uppfostra mina barn. Jag vill bli en del av samhället, engagera mig i samhällsutvecklingen eller politiken. Det är så jag kan betala tillbaka.

Jag vill att nya och gamla invånare ska leva i en gemensam förståelse. Och jag vill att människor ser de idéer vi kommer med. Vi är inga dårar. Vi har med oss så mycket bra saker. Om jag kommit hit för att slå mig ner i det här landet så kommer min energi, mina idéer och min utveckling ske här. Inte i Rwanda! Samarbeta med mig och låt oss integreras tillsammans. Integration är inget ensidigt projekt. Det är inte jag som ensam ska integreras. Det är så mycket ni också kan lära er av mig, om det jag har gjort i mitt land. Ge oss utrymme och tid att också lära er, inte enbart lära av er. Jag älskar när alla inkluderas, när integrationen är såväl fysisk som emotionell.

Outcast på flyktingförläggningen

Att börja ett nytt liv i Sverige är självklart svårt – det är inte lätt för någon som måste börja om.
Först och främst kan man inte språket och man har inga vänner. Även personer som jag trott varit mina vänner vill inte förknippas med mig eftersom jag är gay. På asylboendet dök frågan upp om varför man flytt  – och jag kunde inte ljuga. Men när jag sa sanningen blev jag en outcast.

I Afrika var jag en högt ansedd aktivist, det är jag inte här. Och ibland är det svårt – att ingen känner till mig. Det är farligt att leva ett öppet liv som gay i Afrika, men det finns även privilegier. När jag var ute visste folk att: ”Wow, Naome är här” Alla ville vara med mig. Här blir man sedd som en nykomling som inte kan någonting.

Här i Sverige har jag startat organisationen Find hope för asylsökande hbt-personer. Jag gjorde det för att jag vill stötta nyanlända och för att de skulle kunna få dela sina historier med andra och prata om asylprocessen eller de utmaningarna de haft. När vi träffas får människor känna sig välkomna och omtyckta. De delar erfarenheter och ger tips till varandra. Vi pratar våra språk, äter vår mat, och hittar glädjeämnen tillsammans. Men mitt engagemang gäller inte bara hbt-frågor. Jag engagerar mig också för att hjälpa samhället att bättre förstå nyanlända, och för att främja mångfald och interkulturella möten mellan nyandlända och det svenska samhället.

Stark kristen tro

Jag är uppvuxen i Uganda i en rwandisk familj med en stark kristen tro och där man levde med en övertygelse om att saker måste vara som de alltid har varit. När jag växte upp var jag aldrig intresserad av killar och hade inga pojkvänner. Mina vänner tyckte att det var konstigt, men sa att det berodde på att jag kom från en religiös familj och att mina föräldrar var stränga. När jag var fjorton år hade jag min första relation med en tjej.

Några år senare flyttade jag till Kampala för att fortsätta mina studier och det var där jag träffade mina barns pappa. Han jobbade på flygplatsen, hade mycket pengar och levde ett lyxliv. Jag tror att jag attraherades av det. Strax därpå blev jag gravid. Efter att min son föddes inledde jag en hemlig relation med en tjej. Jag stannade i äktenskapet i fem år, men kände mig hela tiden skyldig. Därför lämnade jag mitt äktenskap. För att jag inte ville fejka mer.

Efter skilsmässan flyttade jag till Rwanda och började jobba på bank. Där träffade jag många olika människor, varav en del var gay. De berättade om att polisen trakasserade dem och att de blev utkastade från klubbar. Jag började kontakta journalister för att ge andra sidor av det som media rapporterade om och uttalade mig anonymt i olika tidningar.

Polisen skyddar selektivt

Jag började komma ut för de homosexuella jag träffade och vi bestämde oss för att göra något tillsammans. Det resulterade i en organisation för hbt-personers rättigheter i Rwanda. Vi kunde inte riskera att skaffa ett kontor, utan istället hyrde vi en bil en gång i månaden och hade mötena i den.

Vi ville att folk skulle veta att det är normalt att vara gay – och jag började berätta för människor att jag var lesbisk. När jag tog kontakt med organisationer som vi ville samarbeta med klädde jag alltid upp mig. Använde dyra parfymer och vårdat språk. Homosexualitet i Rwanda ses som något västerländskt, som något avvikande och jag ville att folk skulle se att jag var normal.

Jag blev accepterad av en del, men fick också hot – alltid anonyma. Budskapet var att om du inte lämnar din aktivism kan konsekvensen bli döden. Det är inte kriminellt att vara gay i Rwanda. Men när vi anmälde trakasserier eller hot till polisen fick vi höra: ”Varför är du gay? Vet du inte att samhället inte accepterar det?” En gång frågade jag polismännen om det inte i själva verket var de som utgjorde hotet mot mig? De nekade, men sa samtidigt att de bara skulle försvara mig om det inte stod i konflikt med vår kultur. Jag anmälde hoten hela tiden. Men ingenting hände. Istället hånade polisen mig. Frågade hur lesbiska har sex. De gjorde allt till ett skämt och jag insåg att jag aldrig skulle bli försvarad av dem.

Naome i medierna 

Under en radiointervju med Voice of America öppnade jag för första gången upp om hur jag kände kring orättvisorna, hoten, diskrimineringen och stigmat. Efter den intervjun kände alla till mig. Jag förekom mycket i media. Och hoten eskalerade. Det drabbade även min familj och jag började leva som gömd.

Även fast det var svårt för mig att vara aktiv i Rwanda tänkte jag aldrig på att söka asyl. Men efter radiointervjun förvärrades situationen och jag fick mycket hot. Per telefon. Via mejl. Jag bytte bostad hela tiden. Och jag var så trött. Jag tänkte på mitt liv: Var skulle jag slå mig ner? Hur skulle jag kunna uppfostra mina barn? Jag hade inget jobb, ingen sinnesro och var inte omtyckt av min familj. Mitt i allt detta dog en nära vän till mig, aktivisten David Kato. Han blev mördad i Uganda. När David dog insåg jag att jag skulle kunna gå samma öde till mötes. Det var då jag började tänka på att flytta.

Min flickvän stöttade aldrig mitt val att söka asyl, inte min mamma heller. Mina aktivistvänner bad mig att inte göra det. Jag var en välkänd aktivist i Afrika. I ett samhälle där de flesta döljer sin sexuella läggning upplevde mina vänner det som att jag svek om jag lämnade landet. De tyckte jag var självisk: Varför skulle jag dra mitt i den pågående kampen? Valet var inte lätt. Men jag orkade inte ständigt fly och gömma mig.

Positiv utveckling för Naomes barn i Sverige

Trots allt jag upplevt har jag också skäl att vara glad. Mina barn har fått se att jag inte är onormal. Den förändringen skedde här. Det svenska samhället är annorlunda – att vara homosexuell är ingen big deal. Mina barn har alltid älskat mig, men i Afrika blev de utsatta – av familjen, av vänner, i skolan. Här har de gått med i Pride-paraden. I dag känner att jag är på väg tillbaka. Jag får inga hot, är inte rädd, inte skrämd. Jag bär huvudet högt.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>