Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Jun 21st, 2015

Det där med Ramadan

I vår familj är vi mångkulturella. Mannen, som är troende muslim, har sin viktigaste månad på året just nu när ramadan infaller. Jag, som är en vanlig sekulär svensk, väljer att göra den med honom. Inte kanske främst för det religiösa, utan för att vi är ett par och väljer att ta del av varandras kulturer, traditioner och religioner, utan att för den delen på något sätt byta religion. Det är dessutom trevligt att äta med sin man, om middagen infaller klockan fem på eftermiddagen eller vid midnatt spelar för min del mindre roll. 

ramadan_s

Jag är helt öppen med att jag väljer att dela den här traditionen med min man, och sällan har jag väl provoserat mina vänner mer än nu, medans flera har gillat de inlägg jag uppdaterar med på facebook har andra, numer blockerade, personer, skickat hatmail till mig, kommenterat syrligt och varit allmänt nedsättande. Man kan undra varför? Vad är det som gör det så otroligt provoserande att någon väljer att vara öppen för en annan kultur? Min man släpas ofta med på diverse av mina traditioner. Han har varit med och ätit julbord trots att det svenska julbordet innehåller oerhört mycket mat baserat på gris, han har varit med på påskmiddag. Han hade dessutom säkert varit med på vårt svenska, nedsupna midsommarfirande om det inte vore just för ramadan och att jag jobbade, och sist men inte minst har han varit med mig ett par gånger i kyrkan. Ingen kommenterar detta, som invandrad ickesvensk är det bra, det tas nästan för givet, att man ska sätta sig in i svenska traditioner och svensk kultur. Däremot – när man som svensk väljer att ta del av kulturen från ett annat land, kanske framförallt då det har att göra med islam – då blir människor oerhört provocerade.

För de allra flesta är det en självklarhet att ta del av sin partners traditioner och liv, men när partnern är muslim, då är detta helt plötsligt provocerande och icke acceptabelt. Varför är det så?

Jag medger efter att ha kommit några dagar in på fastemånaden att det finns saker med ramadan jag som sekulär – och som alltid har varit någolunda kristen – svensk aldrig kommer att förstå. Likaväl som att mannen säkert aldrig kommer att förstå vissa saker som finns i mina traditioner, oavsett om de beror på religion eller kultur. Det man dock inte förstår får man inse att man just inte förstår och ha förståelse för att andra förstår – eller ta reda på mer om. Som nyfiken människa väljer jag att göra det sistnämnda. Det jag inte förstår, det måste jag lära mig mer om. Och ramadan har för min egen del  befattats med en del positiva saker också. Själv kan jag inte äta på natten. Det går inte. Jag får tvinga i mig den otroligt goda arabiska mat som jag och framförallt mannen lagar på hans systers manér. Det är synd, men kanske lika bra, för det blir inte mycket uppätet och kanske kan jag gå ner i vikt under den här månaden. Eller åtminstone, inte rulla fram efteråt på grund av all god mat. Något annat som är mycket positivt är att jag på några dagar blivit av med både treo och nässpraysberoende. Det finns liksom ingen anledning att bruka dessa två saker mitt i nätterna när jag ändå får gå och sova snart. Det religiösa lämnar jag därhän i just den här krönikan. Jag är fullt medveten om att ramadan är en helig månad för en muslim och att den inte går ut på att gå ner i vikt eller något annat världsligt.

Efter bara några dagars fastande inser jag också att det inte är så lätt, definitivt inte i Sverige, där det aldrig blir mörkt och de rättrogna bara har några timmar per dygn på sig att fasta. Just min man väljer att äta lokal tid när solen är nere, 22.30 till 02.00 för tillfället. Jag försöker följa hans tider så gott det går, eftersom jag vill äta med min man, men det är svårt. Jag vet att jag skulle kunna strunta i det och äta när jag vill och känner för det, men jag vill göra det här. För att äta tillsammans med min man. För att dela hans viktiga traditioner. För att förstå. Kanske är det så att fler människor borde ta chansen att testa på varandras kulturer för att förstå varandra och bygga broar?

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>