Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, Jan 1st, 2016

Det finns goda anledningar till att ensamkommande män flyr till Europa

Dagligen ser jag på Facebook och andra medier hur svenska människor, företrädesvis män, kritiserar män och pojkar som flyr för sina liv till Europa. ”Ynkryggar”, ”Var har de sina familjer”, ”Lämnar familjerna kvar i krigsområdena” och så vidare brukar vara gångbara argument från dessa vita kränkta män till detta.

1_s_s

– Mina barn och min fru lever i ett flyktingläger i Libanon tillsammans med sina släktingar. Det är inte optimalt och det finns ingen framtid. Det finns ingen skola, det börjar bli vinter och kallt och det råder brist på vatten och mat, men åtminstone vet jag att de är i trygghet från Assad och att de har möjlighet att leva med släktingarna tills de förhoppningsvis kan komma till mig i Sverige.

Orden tillhör Mahmoud, en av de ensamkommande män som tagit sig hela vägen från Syrien till norra Europa och som blivit hårt kritiserad för det.

Jag hävdar med bestämdhet att det finns goda anledningar att det förfaller sig så i världen.

Titta på Afghanistan, ett land från vilket det kommer mängder av ensamkommande ungdomar, företrädesvis pojkar, till Europa. Det är ett land i spillror som under flera år haft en hög utvandring på grund av väpnade konflikter och strider mellan olika terrornätverk där ungdomarna riskerar att bli tvångsrekryterade.

Många familjer har redan flytt våldets Afghanistan en gång och satt sig i säkerhet, bland annat det relativt tryggare Iran. Men det är samtidigt långt ifrån tryggt för en afghaner. Återigen är det män och unga pojkar från Afghanistan som riskerar mest.

Irans regim står bakom Assads strider i Syrien och tvångsrekrytera därför många av de afghanska männen till Assads armé. På andra sidan dörren står talibaner och islamska staten och knackar på för att tvångsrekrytera.

Iran är inte säkert för unga afghanska män och därför väljer många familjer att skicka iväg sina söner till det trygga Europa.

Jag förstår dem. Jag vill inte att min, idag fyraåriga, son ska strida i framtiden heller. Framförallt inte för någon annan stats regim. Jag, som mamma, hade gjort precis samma sak och jag tror de flesta svenskar kan sätta sig in i den rollen om de har egna barn.

Är det inte så att man vill skydda sin barn mot de hot som finns och som man faktiskt kan göra något åt?

Flickor och pojkar har helt olika roller i dessa kulturer, det kan vi som sekulära svenskar där det största hotet mot jämställdheten är hur föräldrapenningen ska delas mellan mamma och pappa, tycka vad vi vill om.

Klart är dock att män i dessa kulturer är betydligt mer utsatta när det kommer till krig och tvångsrekryteringar jämfört med kvinnor.

Klart är också att män med få undantag är de fysiskt starkare och om någon är simkunnig i familjen är det ofta männen och killarna som är det. Det innebär att männen är de som tar riskerna att resa med människosmugglare och utan giltiga dokument.

Enligt UNHCR är andelen kvinnor och män som flyr från de länder med krig, till exempel Afghanistan och Syrien, till närliggande länder, till exempel Jordanien, Iran, Libanon med flera, nära 50/50.

De allra flesta flyktingar som flyr väljer att fly till något av sina grannländer alternativt inom sitt eget land för att vara nära sitt hem om läget förändras för att kunna återvända hem.

Jag tror det är viktigt i sammanhanget. Det här innebär att männen satt sina familjemedlemmar i trygghet själva i ett flyktingläger för att sedan fortsätta till Europa själva på en väldigt farlig resa för att förhoppningsvis kunna få uppehållstillstånd och möjlighet att ta över sin familj.

Det tar flera år, men åtminstone, som Mahmoud säger, vet man att familjen inte är i den direkta skottgluggen för kriget även om det inte finns någon direkt framtid i ett flyktingläger i Jordanien, eller som är fallet med afghanska familjer i Iran. Det är kämpigt även där med mycket problem men åtminstone behöver man själva inte vara en del av kriget.

För varför skulle merparten av dessa män vilja strida för andra arméer eller strida alls? De flesta människor är godhjärtade och vill inte döda, eller själva dö, i strid.

De flesta vill ha en framtid. De flesta vill sätta sin familj i säkerhet.

Då gör man på det sätt som man anser vara det säkraste. Inget konstigt med det, varenda svensk, man som kvinna, skulle troligen göra detsamma.

 

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>