Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, Aug 15th, 2019

Det här händer när du bloggar om politik i Saudiarabien

Fem år har gått sedan den saudiske aktivisten och bloggaren Raif Badawi dömdes till tio års fängelse och 1 000 piskrapp. Hans “brott” var att ha startat en webbsida för att diskutera politik och samhällsfrågor i Saudiarabien. I januari 2015 verkställdes de första 50 slagen av spöstraffet och han är fortfarande fängslad. 

Raifs fru.

Raif Badawi greps i juni 2012 och åtalades för att ha brutit mot Saudiarabiens lag om informationsteknologi. Brottet var att han startat en webbsida, ”Saudi Arabian Liberals”, avsedd för diskussion om politik och samhällsfrågor i Saudiarabien. Han åtalades även för att ha förolämpat islam. Åtalet baserades både på artiklar som Raif själv skrivit där han kritiserar religiösa myndigheter i Saudiarabien, och på texter skrivna av andra som publicerades på hans webbsida. Åklagaren hade yrkat på att han skulle åtalas för ”apostasi” (avfall från religion), vilket är belagt med dödsstraff.

Nästan två år senare, i maj 2014, dömdes Raif Badawi till tio års fängelse. Han dömdes även till 1 000 piskrapp, tio års reseförbud, ca 266 600 USD i böter och ett förbud mot att framträda i media.

Fredagen den 9 januari 2015 verkställdes den första omgången av spöstraffet utanför al-Jafali-moskén i Jeddah. Ett ögonvittne berättade att Raif Badawi, iförd bojor, fördes ur en buss och ut på torget framför moskén efter fredagsbönen. Inför en skara åskådare som utgjordes av allmänheten och ett antal poliser, fick han sedan motta 50 piskrapp på ryggen. Vittnet berättade att Raif Badawi var tyst under piskrappen men att det syntes i hans ansikte och på kroppen att han hade ont. Sedan fördes han åter in i bussen och kördes iväg. De påföljande fredagarna inställdes den fortsatta bestraffningen in på grund av Raif Badawis dåliga hälsotillstånd och har inte återupptagits.

About the Author