Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, Mar 18th, 2016

Det står en grävmaskin i vardagsrummet

Av familjens hus och hem återstår en hög med bråte. De saknade bygglov – från en ockupationsmakt. Det här är en plats där mänsklig tragik möter Kafka.

– Det ligger ett grannhus där, där och där. Det här huset stod här i mitten, säger den palestinska mannen som visar mig platsen. Husen ligger inte längre bort än 80 meter. Han skakar sakta på huvudet, viftar lätt med ena handen liksom för att markera det obegripliga.

Vid 6-tiden samma morgon kom en grävmaskin tillsammans med israelisk militär. Efter ett stund låg huset krossat under skopa och larvfötter.

Där vi går ser jag trasiga tegelpannor, sönderbrutet trävirke och förvriden metall. Bland rivningsmassorna en soffa, en vit träningssko och en bäddmadrass. Grävmaskinen har arbetat sig rakt igenom huset.

Jag läser en rapport från FN:s organisation OCHAopt. Demoleringarna av palestinska hus och egendom på ockuperade Västbanken och i östra Jerusalem har ökat kraftigt den senaste månaden.

Från att ha legat på i genomsnitt 48 demoleringar i månaden de senaste två åren uppvisar februari 237 demoleringar. Det är den i särklass högsta siffran sedan 2009 då statistik började föras.

Under januari och februari i år blev 439 palestinier bostadslösa, varav 237 barn.

Den vanligaste orsaken till demolering är att israeliska ockupationsmakten hävdar att det saknas bygglov.

Det är här Frans Kafka strax kommer in i bilden. Men till att börja med måste det påpekas att även en ockupationsmakt har förpliktelser. Det är därför vi har en folkrätt och Genèvekonvention, vilken bland annat Israel undertecknat.

Den är till för att skydda civilbefolkningen och ställa förövare inför internationell domstol för brott mot dessa.

Fjärde Genèvekonventionen säger att det är förbjudet att förstöra privat egendom på ockuperat område, liksom att det är förbjudet att flytta sin egen civilbefolkning in på densamma.

I det område vi befinner oss, där vi nu går bland bråten av det som var ett palestinskt hem för en handfull människor, har israeliska bosättningar expanderat sedan 1980-talet.

Nu gör Kafka entré på allvar. Många mindre nyetablerade bosättningarna bryter nämligen mot den israeliska ockupationsmaktens egna lagstiftning. De förklaras därmed ”olagliga”.

Orsaken är att de inte följer översiktsplanerna. De saknar bygglov.

Det hindrar emellertid inte att en ”olaglig” bosättning kopplas in på el-och vattennätet och får militärt beskydd, samtidigt som den börjar byggas ut.

Alltså: ingen demolering av de ”olagligt” uppförda byggnaderna, tvärtom.

Efter en tid – det varierar – blir den ”olagliga” bosättningen officiellt erkänd, voilá!

Att ”olagliga” israeliska bosättningar demoleras av den egna militären inträffar ungefär lika ofta som Påven springer naken över Petersplatsen, typ.

Just nu bor mer än 500,000 bosättare i ockuperade östra Jerusalem och på Västbanken.

Frans Kafka skulle ha känt sig som hemma.

Foto: Erik Törnlund (2016).

Foto: Erik Törnlund (2016).

About the Author

- Freelance Journalist.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>