Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, Jun 23rd, 2016

Det vi inte ser pågår inte

Läget är kaotiskt idag i Sverige. Du märker det inte, men Thomas Bodström sammanfattade det bra här om veckan på Mix Megapols morgonshow.

01_-_Copy_-_Copy_s

ALLA andra områden i världen, inklusive Mellanöstern som får så mycket kritik av oss svenskar, går mot det demokratiska hållet. Sydamerika, Asien men även Afrika, Europa och USA, går däremot tillbaka mot det diktatoriska hållet. Än så länge märks det inte, men lagar mot pressfrihet har förts in i bland annat Polen och Ungern. Vad gäller Sverige har vi tappat tre placeringar på pressfrihetsindex kartan enligt reportar utan gränser. På ett år. Du kanske inte bryr dig? Det borde du, för det är allvarligt. Mycket allvarligt, och beror uteslutande på det främlingsfientliga samhälle vi idag lever i.

Den 21 juni blev också en mörk dag i Sverige, när Sveriges riksdag drev igenom de nya asyllagarna. Sverige har setts som en humanitär superstat, vilket är något att vara stolt över. Idag, när vi har sållat oss med de mest främlingsfientliga länderna i Europa, har Sverige egentligen ingenting som är bättre än någon annan stat. Vi tappar varje år när det kommer till skola, social omsorg, pressfrihetsindex, demokrati, sjukvård. Ja, allt.

Nya asyllagen fungerar som så att man byter ut de permanenta uppehållstillstånden mot temporära och att dessa inte under några omständigheter får återförenas med sin familjer. Detta gäller dem som får uppehållstillstånd för alternativt skyddstillstånd. Flyktingstatus är något annat, det måste UNHCR (FN:s flyktingorgan som arbetar för att skydda och hjälpa människor som tvingats fly från krig, konflikt eller förföljelse) bevillja, det man oftast ger i Sverige är ett uppehållstillstånd för ett alternativt skyddsbehov.

Dessa får nu inte möjligheten att återförenas med sin familj.

Inte så farligt kan vi som har ett tryggt liv tycka. Men… dessa lagar går ut över kvinnor och barn. Det är allmänt känt att man skickar mannen eller äldsta sonen i dessa kulturer att ta sig över medelhavet. Flykten är farligare än vi kan föreställa oss och även om  kvinnor och barn har det miserabelt i konflikten, har de åtminstone i sina hemländer förhoppningsvis släkt som de blir omhändertagna av, att fly är en farlig grej, de ensamkommande tjejer jag har pratat med har samtliga vittnat om sexuella tvång på resan upp och svårigheten att undvika våldtäkter eller prostitution.

För det mesta är dessa tjejer inte heller simkunniga då deras kultur hindrat dem att lära sig simma.

Man skickar alltså mannen. Hoppas att denne ska ta sig fram tryggt för att sedan kunna skicka hit resten av familjen säkert. Men. Så blir det inte nu. Den möjligheten är borttagen. Det är väl ingen utopi att dessa regler gör att  fler människor med kvinnor och barn i spetsen kommer att drunkna i Medelhavet, att fler kommer bli skjutna i Turkiet och att dessa lagar kommer att gå ut över kvinnor och barn, som är de som verkligen lider av krig, svält, konflikt, fattigdom eller vad det nu är som gör att familjen väljer att fly.

Plats har vi. Pengar har vi också. Regeringen höjde just sina egna löner och samtidigt som vi hävdar att vi varken har pengar eller resurser att ta hand om flyktingströmmen kan EU pumpa in miljarder i en stat där flyktingar skjuts ihjäl om de gör något fel. År 2018 är det sagt att det ska bli lag på barnkonventionen i Sverige. Flera barn blev häromdagen skjutna till döds vid turkiska gränsen. Flera barn kommer att drunkna i Medelhavet nu när även de kommer att vara tvungna att ta sig över den farliga vägen bland annat på grund av lagar som Sverige har röstat igenom. Det fungerar inte så att vi kan hålla för öronen, blunda och sjunga en sång och tro att vi slipper bry oss, det här händer ändå.

Vi har, helt enkelt, en hel del att både tänka igenom och jobba på innan vi kan driva igenom barnkonventionen som lag här i Sverige…

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>