Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Dec 31st, 2014

”Din slöja provocerar mig!”

Benin Alnajjar har varit i Sverige sedan hon var fem år gammal och är snart färdigutbildad lärare och jobbar deltid. Hon har haft på sig slöjan sedan hon var åtta, nio år gammal av sin egen fria vilja. Hon berättar om sin personliga upplevelse om hur det är att vara en beslöjad kvinna i det svenska samhället, idag.

Ankomsten till Sverige

–  Den tryggheten jag sökte, fann jag i Sverige då, men nu, de senaste åren har jag känt att det inte är sig likt. Det finns ett rasistiskt parti i riksdagen och de förminskar verkligen människor. Nu när rasismen har nått riksdagen, då blir det mer okej att vara främlingsfientlig och rasist. Det blir mer okej, att någon går fram till mig på gatan, slår mig och säger: ” Din jävla muslim eller påskkärring!” Det har blivit acceptabelt!

Det spelar inte så stor roll vem de utsätter för sådana hemskheter. Förtryck och hat börjar någonstans men får resultat som människor aldrig ens själva kunnat förutse. Börjar man med muslimer, så blir nästa steg, alla mörkhyade människor som ska varslas hem, sedan judar, homosexuella och kvinnor, etc.

– Vi vet vart det är på väg. Även om det är en liten del av Sverige just nu, så är det fortfarande en hel del, Benin refererar till hur allt började med Adolf Hitler.

Dagen efter valet

– Självklart var det tråkigt, men jag har varit med i en valpanel, och vi har diskuterat denna fråga väldigt mycket. Och det är egentligen väldigt många som är emot att SD kom in i riksdagen, av den anledningen att de är ett rasistiskt parti. Deras visioner går främst emot en viss grupp, och det är muslimer! Jag var inte alls förvånad att de fick fler röster och makt, säger Benin snabbt, men för fyra år sedan, när de väl kom in i riksdagen, då var det chockerande, folk har tappat tålamodet kring invandringen.

Benin menar att Sverigedemokraterna går emot vad Sverige stod för en gång i tiden, vad gäller religionsfrihet och yttrandefrihet.

Framtiden

 – Jag tror de kommer fortsätta att öka i antal röster om det blir omval nästa år, vet du varför? Frågar Benin mig och fortsätter: För att Jimmie Åkesson har en rätt så bra retorisk förmåga. Han är så bra på att manipulera och övertyga människor! Skillnaden från andra politiker är att när man ställer en fråga, vänder och vrider de på saker, medan SD ger ett klart svar! Även om Jimmie Åkesson har fel principer, så svarar han på frågan rakt på sak! Det är det som folk efterfrågar.

Att bära slöja

Benin har burit slöja sedan hon var ungefär åtta, nio år gammal av sin egen fria vilja och aldrig tvekat över sitt val, en enda gång.

– Jag har haft folk omkring mig som har tänkt denna tanke, som har slöja på sig. Men jag själv, aldrig någonsin! Det skulle vara svårare för mig att ta av mig den, då skulle jag känna mig naken.

Hon betonar tydligt att slöjan har blivit en stor del av hennes identitet. Den är inte bara en slags duk över håret, utan en del av henne, så mycket mer än bara ett klädesplagg.

– Jag har vissa elever som kommer till mig och säger att om de skulle ta på sig slöjan, att det skulle sätta stopp för alla deras drömmar. Och det tycker jag är tråkigt, att de tänker så, för att jag har gjort precis allt jag vill med min slöja: jag gymmar, badar, har hoppat fallskärm och många fler saker. Precis som alla andra, skillnaden är att jag bär slöja. Det är allt.

Tråkig situation

Benin har gått igenom många situationer där hon har känt sig illa behandlad och missförstådd.

– En av dem var när jag var lärarkandidat, med min bästa vän, då sa vår handledare att hon tyckte att vår slöja provocerade henne. Varför, var min första fundering, sedan sa jag till henne: ”Vet du vad, innan jag åker hem idag, vill jag att du övertygar mig om varför min slöja provocerar dig! Om du kan göra det, då kommer jag att ta av mig den!”

Vad var hennes svar?

– Hon sa: “Jag vet inte, den är bara provokativ”. Och då funderar jag på varför folk som inte har en bra argumentation lägger sig i sådana diskussioner, som de inte förstår något om. Men just i hennes fall. Hon har haft en dålig relation som har resulterat i att hon blev ensamstående mamma. Men allt hon sa till mig denna period var att inget illa menat mot just mig, men att hon inte tyckte om islam överhuvudtaget.

Benin säger att det är fel att folk utgår från sina egna erfarenheter för att sedan döma en hel religion eller en viss folkgrupp. Enbart deras egna erfarenheter är inte en konkret sanning.

Skrattretande händelse

– Jag var en gång i en butik och råkade nudda en finsk kvinna med en kundvagn. Hon tittade på mig och sa: ”Din jävla invandrare, du vill bara döda alla!” Jag stod där och visste inte om jag skulle skratta eller gråta, berättar hon.

Benin tänkte direkt: “Jag är ju inte ens iransk och finskan är ju själv invandrare, men samtidigt tilltalar hon mig såhär?”

Publicerad 2014-12-31 Författare Aiya Mohsen

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>