Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Feb 12th, 2017

Diskussioner om slöjan blir feministisk teater

Pressbild, foto; Elin Berge

-Jag minns så väl när jag gick i gymnasiet och skulle prata med min mentor, som jag tyckte så himla mycket om, om vad jag skulle göra i framtiden. Där satt jag, berättade att jag skulle resa i framtiden, och sedan bli lärare. Min mentor var bara tyst, och frågade sedan; “Men Benin, ska du plugga efter skolan? Ska inte du bli bortgift?”.

Pjäsen Svenska Hijabis, regisserad av America Vera-Zavala, turnerar just nu land och rike runt med utsålda föreställningar efter att ha haft premiär på Dramaten under hösten 2016. Fem unga kvinnor, som alla bär sjal, berättar om sin erfarenhet av att vara muslim och ung kvinna i det svenska samhället. De vittnar om ett samhälle där man inte alls får klä sig som man vill, vara den man är. Ett samhälle under förtryck, rasism och fördomar. Om att de, bara för att de är kvinnor, inte enligt normen får vara den de vill, i det här fallet muslim och bära sjal.

Pressbild, foto; Elin Berge

“Du ser ut som du har en bomb i huvudet.”

”Känner du Bin Laden?”

”Muslimhora”

”Terrorist”

”Hur fan ser du ut?”

”Blir du bortgift?”

”Är du förtryckt av din pappa?”

Ord och meningar som inte borde höra hemma i vår tidsera. Ord och meningar som kommer av ett samhälle som redan bestämt sig – att vara muslim och att vara kvinna, är ett förtryck. Ord och meningar som kvinnorna som framför pjäsen Svenska Hijabis alla har erfarenheten att få ha hört under sin uppväxt.

Som gift med en muslim är det svårt att inte bli berörd. Jag har mött många människor som bestämt sig för att hijaben är inget annat än ett förtryck. I motsats till det har jag också mött många kvinnor som själva väljer huruvida de använder sjal eller inte men många svenskar har redan bestämt sig – muslimska kvinnor är offer. Slöjan är ett förtryck. Varken mer eller mindre.

Tyvärr är det kanske inte de som skulle behöva se den här pjäsen som lockas till att se den, men den är sevärd för alla. Tjejerna är duktiga, har attityd och kör sitt race klart godkänt på scenen. Det här är en pjäs som faktiskt alla borde se, att det faktiskt är ett förtryck att leva som muslimsk kvinna i Sverige idag – inte minst från det svenska samhällets sida.

Pressbild. Foto; Elin Berge

Medverkande
Benin Al-Najjar, Ruhani, Maryam Dinar, Sarah Ameziane, Shama Vafaipour

Manus och regi: AMERICA VERA-ZAVALA

Koreografi: PALOMA MADRID

Ljusdesign: MIRA SVANBERG

Ljuddesign: PALOMA MADRID

Kostym: ENSEMBLEN

Foto: ELIN BERGE

Turnéledare och tekniker: VERA WESTBERG

Teaterpedagog 2016 vår: PALOMA WINNETH

Körledare: SHIRAF SIBAI

Webb: NANO TORRES

Logga: AFTAB SOLTANI

Teaterns hemsida.

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se