Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Dec 9th, 2015

Donald Trump och P.T. Barnum

“Det föds en idiot varje minut”.

Dessa ord yttrades först i en rapport från mitten av 1800-talet om den ökända amerikanska cirkusdirektören P.T. Barnum. Det senaste förkroppsligandet av Barnum är Donald Trump, den medieskapade presidentkandidaten maskerad som republikan. Trots Trumps överlevnad i ledningen av opinionsundersökningarna, vilka betyder lite så här långt före de faktiska primärvalen, är chanserna att ”The Donald” blir republikanernas kandidat nästa november noll.

Om du på allvar tror att Trump kunde vinna, även om kandidatfältet är svagt, så är du en av de som föds varje minut. Likt Barnum kandiderar Trump för sin publicitets skull, inte för sitt land. Han är den temporära opinionsledaren bland ett dussin wannabes, men han har ingen grund att stå på så snart kampanjandet börjar på allvar. Ej heller vill republikanernas ledning se honom kandidera.

Circus PosterFaktum att Trump dominerar nyheterna går utöver presidentskampanjen. Han korståg mot politisk korrekthet, i vilken han tar sig an mexikaner, kvinnor och nu muslimer, får genomslagskraft hos en högljudd del av den amerikanska befolkningen. Det är en macho-rasistisk, chauvinistisk lockelse som skär igenom traditionella parti- och religions-tillhörigheter under det illa-definierade paraplyet som är Tea Party-politik.

Det finns någon ironi i möjligheten för Trump att attackera Latinos och kvinnor utan att bli utslagen ur fältet, men han tycks äntligen ha sprungit på en vägg av protester mot hans harang mot alla muslimer. Det verkar som att han i sitt senaste kall om att stoppa alla muslimer ifrån att komma in i USA har gjort två skilda grupper muslimer en tjänst.

Först och främst är det de sprudlande grundarna av ISIS som skuttar av glädje över ett nytt verktyg för att rekrytera nya missnöjda ungdomar ifrån väst. Det är det uppfattade hatet mot Islam som föder jihadister. Men Trump har också gett ett välkommet lyft för majoriteten av USA:s muslimer, som lika är upprörda som vem som helst annars över den terrorism och jihadism som framhållits i deras tros namn, genom att de blivit mottagare av ett försvar ifrån höger. När Dick Cheney säger att det är anti-amerikanskt att diskriminera muslimer, då vet du att Trump är i fara.

Trumps popularitet hos högern borde inte komma som en överraskning. Trots allt, mer än hälften av republikaner tror för tillfället att president Obama är en muslim. Trumps långa tid med att insistera på att Obama inte föddes som en amerikansk medborgare genljuder bland den republikanska majoriteten. Trump tilltalar de högervridna som vill att USA ska vara en enbart kristen nation och insisterar på att enbart använda engelska. Som en livstidsmedlem av det nationella vapenförbundet (NRA) faller han även i linje med anti-vapenkontrollobbyn. Opinionssiffrorna reflekterar även att han har starkast stöd bland de som är de minst utbildade.

Att hävda att Trump är en fascist eller nazist är att missa poängen. Det finns ingen ideologi i hans idiotiska uttalanden bortsett från en vilja att stanna kvar i strålkastarljuset. Jag tvivlar på att han har några faktiska problem med den Islamiska tron, vilket han otvivelaktigt är fullständigt ignorant inför, utan det är helt enkelt att han tar sin politiska inkorrekthet till sitt fullo med det senaste nyhetscykeln. Det värsta någon kan göra är att ta honom på allvar. Han har inte större förståelse för de frågor en president ställs inför än vad P.T. Barnum hade. Som de säger i Texas; han har bara cowboy-hatten men inga kor, även om hans vågiga hår sällan är täckt med någon bonad. Han har gjort sin kandidatur, och en ganska lyckad sådan därtill, men snart kommer media dumpa honom från nyhetscykeln och flytta tillbaka honom till nöjesindustrin där han hör hemma.


Redigerad översättning av Joel W. Abdelmoez

About the Author

- Anthropologist and historian with 40 years of experience researching and working in Yemen. Varisco is currently the President of the American Institute for Yemeni Studies, Senior Fellow at the Annemarie Schimmel Kolleg of Bonn University, and an expert advisor to MENA Tidningen.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>