Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Jun 7th, 2020

Egyptens läkarkår kallar El-Sisi kriminell

Under flera månaders tid var det ett mysterium hur Coronaviruset hade lyckats undvika att sprida sig i ett av världens mest befolkade länder som har ett skrovligt hälso-och sjukvårdssystem och  många trånga slumområden till motsats från samhällen i Europa och Nordamerika som drabbades hårt. Men nu har verkligheten kommit i kapp.

Al-Muniras personal strejkade i en vecka då deras egen läkare dog och ej fick vård. Kallar Al-Sisi kriminell. Statsåklagaren hotar att arrestera läkare som ej går till jobbet .

I Egypten, där antalet nya bekräftade fall fördubblades förra veckan, har pandemin skapat friktion mellan president Abdel Fattah el-Sisi och läkarkåren som har gjort uppror på grund av bristen på skyddsutrustning och utbildning vilket för den auktoritära ledaren inneburit en sällsynt utmaning i att behålla kontroll och ordning. Nu ställs han inför en fiende som är svår att neutralisera med arresteringar eller medryckande propaganda tal.

Även om Egyptens 30 000 fall smittade är färre än i flera andra arabiska länder, till exempel, Saudiarabien som har 3 gånger fler fall, har man ändå överlägset högst dödsfall i regionen samtidigt som alltfler smittas ständigt.

Förra söndagen registrerade regeringen 1 500 nya fall, från cirka 700 fall bara sex dagar tidigare. Nästa dag varnade ministern för högre utbildning och vetenskaplig forskning att verkliga antal fall kunde vara över 117 000.

Vissa sjukhus är överfulla och läkare går till strid över bristen på skyddsutrustning som de hävdar har orsakat att minst 30 läkare dött. Det som fick bägaren att rinna över var förra veckan då en 32-årig doktor Walid Yehia nekades akutbehandling på det allmänna och överhopade sjukhuset al-Munira där han själv arbetade för att sedan avlida.

Hans medarbetare strejkade i en vecka som protest för Doktor Walid Yehias död. Den största läkarfackföreningen i Egypten skrev i ett uttalande till regeringen att de uppför sig som kriminella och varnade för att landet är på väg mot en hälsokatastrof. Starka ord i ett lands där presidenten El-Sisi fängslat tiotusentals regeringsmotståndare.

Vilket ledde till att El-Sisi tweetade att det finns ”statsfiender” som attackerar regeringens ansträngningar att bekämpa Coronaviruset. Statsåklagaren varnar nu att de som sprider ”falska nyheter” om Covid-19 kommer att straffas med fem års fängelse.

Egyptier i Gizaområdet i Coronatider.

Läkare från flera sjukhus har rapporterat att de blivit hotade av El-Sisis fruktade säkerhetsapparat att inte höja sina röster mot staten eftersom påföljder skulle drabba dem.

När läkare på Mansheyat el Bakry-sjukhuset hotade att strejka förra månaden för att protestera mot bristen på utbildning och skyddsutrustning, fick de en varning från en chef på sjukhuset att den som inte kom till jobbet följande dag skulle rapporteras till den Nationella säkerhetsbyrån, som mänskliga rättighetsgrupper har anklagat för tortyr och andra övergrepp.

Experter uppger att El-Sisis besatthet av att visa att han kan vinna mot pandemin kan ha uppmuntrat vissa egyptier att släppa garden, en oaktsamhet som tyvärr kan få allvarliga konsekvenser.

About the Author

- Founder of the MENA Magazine/Grundare till MENA Tidningen