Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Aug 2nd, 2017

Egyptisk konstnär med fokus på Chiaroscuro

Fotografier från den egyptiska konstnären Wael Kamals senaste utställning är helt  i svart och vitt och illustrerar tre av Italiens mest förtrollande städer. Han är prisbelönt i hemlandet och framgångsrik i utlandet; numer bosatt och yrkesverksam i USA där han basar för en digital medieutbildning på University of Massachusetts Lowell i USA.

Foto: “Blend in” av Wael Kamal.

Bland Kamals anmärkningsvärda utställningar är: ”Where Do We Go From Here”, Spanien, ”Immagini Del Pensiero”, Italien, ”Chiaroscuro” i Förenade Arabemiraten och “Deniz” i USA.

För Kamal själv är upptäckten avgörande:

– Vi ertappar oss själva med att beskåda världen genom ett särskilt sorts fönster, där fönstret liknar en ram av vår egen livsvision. Vissa tenderar att titta ut från bakom fönsterrutan på yttervärlden medan andra ser utifrån och in emot den dolda värld som finns bakom det stängda fönstret. Jag väljer att ge mig själv friheten att både se inifrån och ut och utifrån och in.

– Min kamerasökare är den fönsterram som jag använder för att komponera min värld.

På det sättet känner Wael att han kan överbrygga klyftan mellan olika kulturer. När han flyttade till USA, utsattes han för annorlunda värderingar.

Foto: “Live the Moment” av Wael Kamal.

– Som till exempel att det i USA anses respektlöst att inte titta den man talar med rakt i ögonen, medan det i Egypten skulle betraktas som ett utmanande beteende och som fräckhet för kvinnor.

Foto: “Hanging by a Thread av Wael Kamal.

Svartvitt är också viktigt:

– Som en erfaren och utbildad filmfotograf, är belysning en integrerad del av den bild jag skapar. Svartvitt lägger mitt fokus bara på ljussättningen och linjerna.

Fotografi: “Hanging in there” av Wael Kamal

 

 

 

About the Author