Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Mar 12th, 2017

En kopp kaffe i Sverige ger fler flickor i Etiopien chansen att gå i skolan

FN:s skolmatsprogram är ett av det mest effektiva genom tiderna. Kafékedjan Barista har varit med sedan 2006 och har nu samlat in tre miljoner kronor, något som bidragit till att fler etiopiska flickor får chans att utbilda sig.

– Baristas långvariga och generösa stöd till vårt skolmatsprogram betyder mycket för barnen i Etiopien, säger Jens Petersson, tf generalsekreterare för Svenska FN-förbundet.

Maria grundare av Barista lämnar över tre miljoner till FN-förbundets generalsekreterare Jens Pettersson.

Alla barn borde ha rätt till en utbildning. Tyvärr är verkligheten en annan. I Etiopien går bara 40 procent av barnen i skolan, något som bland annat beror på bristen på resurser och skolmat. Flickorna är värst drabbade eftersom det är de som primärt måste ta hand om arbetet i hemmet. Om flickorna utbildade sig skulle bland annat risken för HIV halveras, likaså risken att framtida barn kommer att svälta. Utbildning minskar även risken för barnäktenskap och könsstympning, övergrepp som Etiopiska flickor är hårt utsatta för. Barista är ett av de företag som försöker att göra skillnad. De har varit en trogen FN-partner under många år, och hyllas nu av FN-förbundets generalsekreterare för deras engagemang för de utsatta barnen i landet.

– Baristas långvariga och generösa stöd till vårt skolmatsprogram betyder mycket för barnen i Etiopien och är dessutom extra viktigt just nu då de råder svår torka i landet. Genom att ha skänkt 1,5 miljoner skolmåltider har Barista passerat ännu en milstolpe som FN-partner, säger Jens Petersson.

En fika för god sak

Barista öppnade för elva år sedan, med syftet att erbjuda kaffe med hög kvalitet och samtidigt göra en god sak. Björn Almér, vd och grundare av Barista, startade verksamheten med insikten att kaffe, efter olja, är världens största handelsvara och något som står svensken varmt om hjärtat. Sedan dess har de bidragit till FN:s skolmatsprojekt, där de skänker två kronor för varje fika en gäst med stammiskort tar. Nu har de samlat in tre miljoner kronor, med hjälp av sina 100 000 stammisgäster.

– Redan idag kan vi tack vare våra stammisar ge 747 barn möjlighet att gå i skolan varje dag via FN. Från bara 14 kaféer har vi redan nått 1,5 miljoner skolmåltider och det är bara början. Vi hoppas att fler kedjor kopierar oss, det går att påverka världen med en fika, säger Björn Almér.

Grundare & VD Björn Almér. Fotograf: Jonas Andréasson

Med elva år i styrelsen för Svenska FN-fonden och flera fältbesök med FN till Etiopien, där mycket av Baristas kaffe kommer från, har Björn Almér stor inblick i problematiken.

– Barn ska få gå i skolan, det är en mänsklig rättighet. Av de stora världsproblemen är det ett av de enklaste att lösa. FN bedömer att de 66 miljoner barn, mestadels flickor, som idag undanhålls från skolgång skulle kunna få det om de fick skolmat. Det kostar oss två kronor per fika, klart det går att lösa, säger Björn Almér.

Läs mer om projektet här: https://barista.se/varfor/

About the Author