Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Apr 20th, 2016

En tidskrift som vill undersöka möjligheter

Den Beirut-baserade tidskriften The Outpost vill vara en röst för en ung generation och tar sig an de stora frågorna. Det senaste numret har kroppen som tema och ingångarna varierar, men flera av artiklarna handlar om smärta.

bild2_s

Ibrahim Nehme är redaktör och initiativtagare till The Outpost. Bild: Henrik Allesson

“The Outpost är ett magasin om möjligheter i arabvärlden. Det strävar efter att bli en katalysator för sociokulturell förändring i regionen genom att inspirera sina läsare till att upptäcka en värld av möjligheter.”

Ungefär så beskriver redaktionen sitt magasin, som startade 2012 och kommer ut två gånger om året. Utformningen har vunnit flera internationella priser och brittiska dagstidningen the Guardian kallade dem för efterträdare till the Economist, med hänvisning till hur de jobbar integrerat med texter och bilder. Försäljningen är numera minst lika stor utanför som i Mellanöstern.

Jag träffar initiativtagaren Ibrahim Nehme i redaktionens lokal, som mest liknar ett garage och öppnar sig ut mot gatan i Mar Mikhail, en av Beiruts trendigare stadsdelar.

– Jag hade känt länge att det inte fanns någon bra oberoende publikation som riktar sig till unga personer som bor här. Jag jobbade med reklam men slutade och ville starta mitt eget magasin. Jag visste inte om det skulle fungera och jag hade ingen erfarenhet, så när den arabiska våren började hända kände jag att det kunde vara ett perfekt tillfälle att bygga det här medieverktyget som en del av revolutionen, säger han.

Varje nummer har ett övergripande tema och följer samma mall. Tidigare har de handlat om möjligheterna till rörelse, sociala rörelser såväl som transporter, och möjligheterna till nya berättelser. Det förra numret handlade om möjligheten till lycka. Det gavs ut efter Israels bombningar av Gaza och den syriska regimens allt aggressivare bomb- och utsvältningspolitik. Med en glasstrut på omslaget ville det verka som ett slags tröst i mörka tider.

– Det var en respons till allt som pågick. Vi kände att det var så mycket hemska saker som hände men att det samtidigt finns så mycket godhet runt oss. Givet all galenskap tyckte vi att det var viktigt att upplysa om den här godheten och visa att det fortfarande finns bra människor och att till slut är det som en våg, som om den fortsätter att växa kanske kan välla över all ondska.

Bild: Henrik Allesson

Bild: Henrik Allesson

Det senaste numret har kroppen som tema, eller kanske snarare kroppens möjligheter eller möjligheterna till en kropp. Precis som tidigare följer upplägget en given mall, som är uppdelad i tre sektioner och börjar med rubriken “What is happening”, därefter följer “What is not happening” och “What could happen”.

Vad händer? Den första delen består av flera kortare texter med optimistiska anslag och handlar till stor del om att bekämpa olika former av smärta – och att lyckas. Här finns reportage om organdonationer och rehabilitering efter landminor i Libanon, om påldansare i Förenade Arabemiraten, eldjonglörer i Jordanien, ett turkiskt badhus (hamam) i Tunis och armbrytare i Palestina.

Mittensektionen handlar om vad som inte händer. Det är den tyngre delen. Texterna är längre och ämnena andas inte samma optimism. De handlar om normer, psykotropiska piller, sjukdomar och avslutas med en tung men stark text om personliga och kollektiva trauman i Kurdistan.

Den avslutande sektionen står för framåtriktningen, kanske det utopiska, men det är inga pekpinnar eller stora ord. Istället ligger tyngdpunkten på bildmaterialet; ett långt fotoreportage om en libanesisk biodlare och antroposof, ett reportage om en kreativ workshop och sida efter sida med fotografier av havet, badande människor, människor på en strand. “Låt oss lära från havet. Att vara ett hav. Att vara i flow”, står det i texten.

– Vi behöver fånga energier och röster och försöka inspirera dem att fortsätta och öppna nya ytor för förändring. Jag tror att media, på papper eller i andra format, vilka vi också vill undersöka efter hand, kan hjälpa till att frigöra alla de här möjligheterna till förändring som vi drömmer om. Det är den långsiktiga visionen, säger Ibrahim Nehme.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>