Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, Sep 7th, 2018

Evakuera människor från Libyen omedelbart!

Tusentals flyktingar, migranter och asylsökande måste genast evakueras från Libyen. Det kräver den medicinska humanitära hjälporganisationen Läkare Utan Gränser. De befintliga mekanismerna för att föra människor på flykt ut ur Libyen har de senaste månaderna avstannat. Samtidigt har huvudstaden Tripoli drabbats av en våldsvåg.

– Flera tusen desperata människor sitter fortfarande inlåsta i fångläger nära frontlinjen, säger Ibrahim Younis, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Libyen.

– Risken för omfattande skador och dödsfall till följd av granatattacker och artilleribeskjutning är påtaglig. Försörjningen av både mat och vatten har mer eller mindre brutit ihop. Det saknas tillgång till sjukvård, eftersom de flesta hjälporganisationer har varit tvungna att avbryta insatserna till följd av striderna.

En flytt är ingen evakuering

Förra veckan omplacerade internationella organisationer runt 300 flyktingar och migranter som hölls inlåsta i fånglägret Ain Zara eftersom strider pågick alldeles i närheten. Men de fördes inte ut ur Libyen utan flyttades istället bara några kilometer bort till ett annat fångläger, Abu Salim i Tripoli, som också var i skottlinjen.

– Att flytta de som hålls fångna från ett läger till ett annat inom samma konfliktzon kan inte beskrivas som en evakuering och det är definitivt ingen lösning, säger Ibrahim Younis.

– Resurserna och mekanismerna finns till för att ta dessa människor till ett tredje land där deras asylansökningar eller repatriering kan behandlas på rätt sätt. Det är vad som behöver hända just nu, och utan dröjsmål. Det handlar om människors liv.

About the Author