Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, Apr 6th, 2017

Facebook blockerar röster

Just nu pågår en uppmärksammad rättegång mot 24 västsaharier som fredligt demonstrerat för sina rättigheter i ockuperade Västsahara. Internationella observatörer på plats vittnar om en orättvis rättegångsprocess. Equipe Media, en grupp västsahariska journalister som rapporterar kring rättegången och vill påkalla omvärldens uppmärksamhet har precis fått sin Facebooksida blockerad. 

Protester under rättegången mot västsahariska människorättsförsvarare. Foto: Alex Sanz

Marocko har ockuperat Västsahara sedan 1975 och är ansvarigt för systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter. Västsaharier som kämpar för sin rätt till självbestämmande riskerar misshandel, tortyr och långa fängelsestraff. Utländska journalister tillåts inte åka in i det ockuperade området och rapportera därifrån.

Journalistkollektivet Equipe Media består av västsaharier som dokumenterar och sprider nyheter om människorättsbrott som begås mot västsaharier. De menar att det pågår en nyhetsblockad mot Västsahara och mitt under den pågående rättegången fick de reda på att Facebook hade blockerat dem från att lägga upp bilder och klipp på sin sida.

I ett pressmeddelande uppmanar Equipe Media nu Facebook att “kontrollera riktigheten i klagomål mot västsahariska informationssidor innan man genomför blockeringar och på så sätt undvika att bli medhjälpare till en repressiv stat som ägnar sig åt att begränsa yttrandefriheten”.

Sociala medier spelade en betydande roll i den Arabiska våren och gör det likaså för västsaharierna som lever under den marockanska ockupationen. I den pågående rättegången står 24 västsahariska människorättsförsvarare åtalade efter att de deltagit i ett protestläger i Gdeim Izik i Västsahara 2010 där tusentals västsaharier krävde sina grundläggande mänskliga rättigheter.

 

About the Author