Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Jan 28th, 2015

Falafelhandlaren i Malmö

De första orden jag lärde mig på svenska var ”blandad sås”, ”extra vitlök” och ”det blir 20 kronor, tack”.

Asan kom till Sverige för fyra år sedan efter en lång och krokig resa från Irakiska Kurdistan, genom Grekland och vidare upp till Sverige. Han värmer händerna runt en kopp kaffe. Han har precis avslutat ett 12 timmars arbetspass där han gör falafel, kebab och annan mat från Mellanöstern i en liten affär i stadsdelen Möllan i Malmö.

Asan berättar att han trivs i Malmö och är nöjd med att det är här han bor i Sverige.

– Även om det är svårt här så funkar det. Det känns som att det finns många som förstår mig. Många som har gjort samma resa. Vi kan dela förståelse med varandra genom ett vänligt ögonkast. Det får mig att känna mig trygg och mindre ensam.

Asan omringas av en frestande doft av falafel och kryddor. Den första perioden i Sverige var svår säger Asan. Först gällde det att vänja sig vid kylan och vinden, det svenska språket och den svenska punktligheten.

Falafelkvarter runt Möllan i Malmö

Falafelkvarter runt Möllan i Malmö

– Vissa saker var absolut svårare än andra att vänja sig vid. I början visste jag inte alls hur jag skulle bete mig när alla kvinnor gick runt så lättklädda överallt under somrarna. Jag blev generad och kunde inte titta på dem. Men efter ett tag vande jag mig vid att det var vanligt att både killar och tjejer kunde ligga i bara badkläder bredvid varandra på stranden utan att deras föräldrar blev upprörda för det. Sopsortering och alla joggare förstår jag fortfarande inte helt meningen med, säger Asan och skrattar ett kluckande och varmt skratt.

Asan kom till Sverige som 19-åring. Som kurd var förhållandena mycket svåra i Irak och Asan och hans familj insåg att de inte kunde stanna.

– Jag visste inte exakt var Sverige låg och absolut inte hur det såg ut där. Det enda jag visste om Sverige var att det inte varit krig där på länge och att det var ett mycket jämställt land och det räckte för mig för att vilja dit. Allting kändes som ett bättre alternativ än att stanna. Asan ler trött och tittar ner i sin kaffekopp som nu börjar tappa värmen.

– I början hoppade jag runt på lite olika jobb men till slut började jag jobba med att sälja falafel och annan mat. Jag trivs bra med mitt jobb för jag kan vistas i dofter och smaker som påminner om hemma samtidigt som jag kan bidra till att svenskar och andra människor i Malmö för ett smakprov på något från min kultur.

 

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>