Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, Jan 6th, 2017

Fem ställen på bucketlistan att se i MENA

Pyramiderna i all ära, men Nordafrika och Mellanöstern har så oerhört mycket mer att erbjuda resenären. Här ger Menatidningens chefredaktör Maria Lindström som även resebloggar på annat ställe fem ställen som funnits på hennes bucketlist genom åren och som måste ses för de som är intresserade av resor till Mellanöstern.

Ja, jag vet. Okonventionellt och många är rädda för att åka dit. Faktum är dock fortfarande att det statistiskt sett är otroligt liten risk att vara med om ett terrordåd, även i denna del av världen. För oss som vill slippa turism och vill lära känna kulturer på riktigt, finns det fantastiska vyer och städer att se i just Mellanöstern. För min egen del är det för mycket historia för att strunta i att besöka.Här kommer fem ställen som är ett måste i Mellanöstern för resenären;

Iran

Iran – Iran har massor av historia, massor av lämningar från det persiska riket (bland annat Persepolis och Esfashan där en stor del av kristendomen har sin vagga i form av den armeniska kyrkan) och sägs också satsa stort på turism och ha världens trevligaste folk mot turister. Sedan ska också maten vara fantastisk – så ja – det här är definitivt ett av mina mest intressanta resmål, men dock inte riktigt prioriterat i dagens läge. Till Iran är det dock inte särskilt dyrt att resa, 1500 kronor om man bokar i god tid med en mellanlandning i Istanbul. Det är också ett relativt säkert land att åka till, Iran jobbar mycket med turism, vilket gör att håller man sig till lagar och regler i övrigt är det oftast inget problem att resa till landet.

Bazaren i Istanbul

Istanbul – Oroligheterna i staden gör det billigt att åka dit och som weekendstad är det fortfarande perfekt. Min julshoppingresa går med största trolighet till den här mångkulturella världsstaden. Bomber och granater är jag inte särskilt skraj för – jag försöker så gott det går hålla mig borta från folksamlingar och kommer att njuta av den billiga shoppingen i bazaren som sägs vara en av de bästa och den goda maten. Om inte flygplanet ramlar ner på vägen dit, jag är hutlöst rädd för att flyga.

Tel Aviv, för den mat och kultur älskande resenären.

Tel Aviv – Jag tycker att man ska skilja på Palestina och Israel. Jag tycker också att det är viktigt att påtala att Palestina finns, men likaväl att Israel finns. Och även om jag har mängder av vänner i Palestina och gärna vill besöka landet igen så skulle jag gärna åka till weekendstaden Tel Aviv också i eget ärende också, det hanns inte riktigt med när jag studerade fredsstudier i Palestina. Tel Aviv är en kulturell stad med människor från världens alla hörn. Jag vill uppleva dess populärkultur. Och syna dess fantastiska matkultur i sömmarna.

Dubai World Cup

Dubai World Cup, Dubai – Ett måste för oss racinglovers. Tänk er ett galopplöp med 40 mille i förstapris, de som betyder mest i arabvärlden på läktaren, gratis spel för spelare (eftersom det är förbjudet att spela om pengar i denna kultur) och världens absolut finaste fullblodshästar på banan. En dag ska jag ta mig dit igen. En dag.

Jordanien – Fantastiska Petra bland annat. Jordanien är tryggt att resa till, billigt att resa runt i och har dessutom, som de flesta av de länderna i den här regionen en helt fantastisk historia som är för häftig att inte upptäcka på grund av rädsla för andra kulturer. Min drömresa i Jordanien går till Petra bland annat, staden från antiken där bland annat Indiana Jones spelats in.

Petra i Jordanien har mycket intressant arkitektur.

 

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se