Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, Jan 5th, 2021

Film i MENA

Arabisk media och kulturliv blomstrar särskilt i Egypten, Saudiarabien och Förenande Arabemiraten. Kairo omnämns ofta som Mellanöstern och Nordafrikas kulturhuvudstad, här finns stort utbud av film-, tv- och radioproduktioner. Arabvärlden består av 21 länder i Mellanöstern och Nordafrika där det finns cirka 350 miljoner invånare som alla har arabiska som det gemensamma språket. Att jämföra med USA där man är cirka 328 miljoner som förenas via engelskan.

Av de mer än 4 000 kort- och långfilmer som gjorts i arabisktalande länder sedan 1908 är mer än tre fjärdedelar egyptiska. En ihållande filmindustri växte fram i Egypten, medan andra delar av regionen begränsades av ekonomiska faktorer.

Många filmer görs också i Syrien, Irak, Kuwait, Libanon, Algeriet och Tunisien.

Allt från politik, kolonialism, tradition, modernitet, sociala tabun har utforskats inom filmskapandet i MENA-regionen. Man har också försök gå ifrån tendensen att efterlikna västerländska produktioner. Faktum kvarstår att koloniseringen har påverkat arabisk film mycket, också kvinnors skildring har kommit att bli en viktig aspekt av arabisk film.

Om du är filmfantast se listan över filmfestivaler i Mellanöstern och Nordafrika: 

Aswan kvinnofilmfestival

Aswan Women’s Film Festival grundades 2016 och hålls i staden Aswan i Egypten.

Beirut Bioplattform

Beirut Cinema Platform hålls varje år på våren i Beirut , Libanon.

Kairos internationella filmfestival

Sedan 1976 har Kairo hållit den årliga Cairo International Film Festival, som har ackrediterats av International Federation of Film Producers Associations. Det finns också en annan festival i Alexandria.

Carthage Film Festival

Carthage Film Festival är en filmfestival som äger rum i Tunis snarare än Carthage. Skapades 1966.

El Gounda Film Festival

El Gouna Film Festival är en årlig filmfestival grundades 2017, som hölls i Röda havet semesterorten El Gouna, Egypten.

Den internationella filmfestivalen i Marrakech

Den internationella filmfestivalen i Marrakech (FIFM) är en internationell filmfestival som hålls årligen i Marrakech , Marocko. Sedan FIFM: s startår 2000 har FIFM varit en av de största evenemangen för marockansk film . Det är också platsen för huvudfotografering av många internationella produktioner. Festivalens jury samlar internationella författare, skådespelare och personligheter och strävar efter att belöna de bästa marockanska och utländska spel- och kortfilmerna. FIFM är ordförande av prins Moulay Rachid från Marocko .

Mogadishu panafrikanska och arabiska filmsymposium

1987 hölls det inledande Mogadishu Pan-African och Arab Film Symposium (Mogpaafis), som samlade en rad framstående filmskapare och filmexperter från hela världen, inklusive andra delar av Nordostafrika och arabvärlden, samt Asien och Europa . Filmfestivalen anordnades årligen i Mogadishu , Somalias huvudstad , och organiserades av Somali Film Agency , landets filmreglerande organ.

Tripoli Film Festival

Elias Khallat grundade och fortsätter att kurera den årliga Tripoli Film Festival, som hålls varje år på våren i staden Tripoli i Libanon.

Dubai International Film Festival

Den Dubai International Film Festival (DIFF) är en internationell filmfestival med säte i Dubai , Förenade Arabemiraten . Lanserades 2004 och syftade till att främja tillväxten av filmskapande i arabvärlden. DIFF hålls under Ahmed bin Saeed Al Maktoums hedersordförandeskap . Det var ett ideellt kulturevenemang som presenterades och organiserades av Dubai Technology, Electronic Commerce and Media Free Zone Authority . DIFF presenterade filmkompetens från hela världen och erbjuder en hög profil plattform för blivande hemodlade talanger. Muhr Award for Excellence in Arab Cinema lanserades 2006 i syfte att erkänna arabiska filmskapare både regionalt och internationellt. 2008 utvidgades Muhr Awards for Excellence till att omfatta två separata tävlingar, Arab Muhr Award och AsiaAfrica Muhr Award. Det introducerade också ett nytt programsegment uteslutande tillägnad Animation.

Abu Dhabi Film Festival 

Den Abu Dhabi filmfestival (ADFF) var en annan viktig internationell filmfestival i den större arabiska regionen. Ceremonin skapades 2007 och hölls årligen i oktober i Abu Dhabi , Förenade Arabemiraten av Abu Dhabi myndighet för kultur och arv (ADACH), under beskydd av Sheikh Sultan Bin Tahnoon Al Nahyan, ordförande för ADACH. ADFF syftade till att uppmuntra och främja tillväxten av filmskapande i arabvärlden genom att visa upp filmer från regionen tillsammans med enastående produktioner från framstående internationella filmskapare. Den första festivalen debuterade med 152 filmer och 186 visningar som visades på fem platser i Abu Dhabi. Totalt 76 långfilmer och 34 kortfilmer från över 35 länder tävlade om Black Pearl Awards.

Filmfestivalen i Doha Tribeca

Den Doha Tribeca Film Festival (DTFF) var en årlig femdagars filmfestival grundades 2009 för att främja arabisk och internationell film, och att utveckla en hållbar filmindustrin i Qatar . Festivalen var en av Qatars största underhållningsevenemang som lockade över 50 000 gäster 2010. DTFF var den årliga filmfestivalen för Doha Film Institute , en organisation grundad av HE Sheikha Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani som genomför, konsoliderar och övervakar filminitiativ i Qatar. Den 3: e årliga DTFF planerades att äga rum 25-29 oktober 2011 i Katara Cultural Village, Doha . Cirka 40 filmer skulle visas på festivalen, inom olika temasektioner, med världs- och Mellanösternbio.

About the Author