Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, Feb 2nd, 2015

Flyktingar i världen: Race To The Bottom – för att flyktingar inte ska vilja komma till landet

Malta var enligt FN:s flyktingorganisations senaste rapport om flyktingar, det land i Europa som tog sig an mest flyktingar 2013 i förhållande till sin folkmängd. Ett politiskt system som gynnar de invånare som har jobb och landets egna invånare har möjliggjort att Malta kunnat driva en så kallad ”Race to the bottom” politik vilket enkelt innebär att man gör livet så dåligt som möjligt så ingen vill komma till landet. De lyckas bra – ingen flykting vill till Malta. Landets läge mitt i Medelhavet gör dock att många flyktingar får ta omvägen över ön mer eller mindre frivilligt. 

Mellan 1500 och 2000 människor söker varje år asyl på Malta. De flesta har kommit i båtar via havet och de allra flesta, runt 75 procent, kommer från Somalia och Eritrea men numer ser man även många som kommer från Syrien, Palestina och Nordafrika.

Färden över Medelhavet är farlig och många kommer heller inte fram. 2012 var det flera stora båtolyckor i havet, bland annat den beryktade Lampedusakatastrofen, där över 500 människor drunknade i havet.

Stängda detentioncentres

När flyktingarna först kommer till Malta blir de deporterade till ett detentioncenter. Dessa är stängda flyktingläger som drivs av militären.

Bild1_s

Malta har fått mycket kritik från både människorättsorganisationer och från andra instanser så som EU för dessa centers där levnadsstandarden är under all kritik. Ofta trängs flera människor ihop i celler på mycket liten yta, de får inte gå ut och de får heller inte ha kontakt med omvärlden.

Alla som kommer med båt får sitta i dessa stängda center tills man utrett vem de är, maxtiden är 18 månader men barn, gravida kvinnor och sjuka människor får sitta där i max tre månader.

Mohamad, som inte vill gå ut med sitt riktiga namn eftersom han fortfarande söker asyl i Europa, var med i den beryktade Lampedusaolyckan förra året. Från början flydde han krigets Syrien, hamnade i Libyen men insåg att det var väldigt oroligt där också.

– Jag hade tur, jag hade mina papper i ordning och behövde därför bara sitta i detention i fem dagar, säger han och fortsätter;

– Men det finns många som får sitta i månader. Det är värre än fängelse.

Från stängt till “öppet”

När man har blivit godkänd att komma ut från de stängda centren flyttas man till de så kallade öppna centren. Dessa finns bland annat i Marsa, mitt på Malta, och i Hal Far på södra delen av ön och drivs av kyrkan eller regeringen.

– De driver kanske dessa center med de medel de får högre uppifrån, men det är dåliga förhållanden där också, säger Mohamad och vittnar om baracker utan fönster och hur tio-tolv människor får tränga ihop sig på små ytor vilket leder till stor sanitär olägenhet med mycket skadeinsekter i barackerna. Dessutom finns det inte heller kallvatten i de flesta av lägren att uppbringa för tvättning och dusch.

– Det förekommer både våldtäkter och prostitution i lägren, säger han och fortsätter;

– Det finns ju vakter, men det är stora områden.

Öppet center känns som en sanning med modifikation. Lägren har taggtrådsstängsel runt sig, som utomstående är det mycket svårt att komma in, även om du känner någon som bor där inne, och det är full kontroll på de som bor i lägren.

flykting1_s

– Man registrerar sig tre dagar i veckan att man är på plats, om man missar registreringen, bara en gång, försvinner de pengar, 130 euro, man har rätt till varje månad, berättar Mohamad.

De flesta flyktingar väntar in sina uppehållshandlingar och flyr vidare i Europa.

– Det finns ingen som vill åka till Malta som flykting, säger Mohamad. Det har blivit bättre absolut men Maltas lagar och regler gör det väldigt svårt för människor utanför Europa att till exempel få vita jobb, även om de har uppehållstillstånd.

Mohamad hoppas själv få asyl i Tyskland.

– Ja, tillbaka till Malta vill jag verkligen inte. Malta är döden. Det finns ingen chans att komma in i samhället där, varken för mig eller min familj.

Bildspel: Följ med in i flyktinglägren på Malta:  https://www.menatidningen.se/ovrigt/folj-med-in-i-flyktinglagren-pa-malta

 

 

 

 

 

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>