Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Feb 11th, 2017

Flyktingars berättelser samlas in

Människors minnen och berättelser är viktiga för att förstå tiden vi lever i. Därför samlar nu de tre regionmuseerna i Skåne och Lunds universitet in flyktingars berättelser.

Projektet är ett samarbete mellan Kulturen, Malmö Museer, Regionmuseet Kristianstad och Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet. Sedan hösten 2015 dokumenteras olika sidor av flyktingskap och integration, volontärarbete och aktivism. Dokumentationsprojektet har erhållit stöd från Kultur Skåne och Statens Kulturråd.

Under februari börjar de samla in berättelser från människor som av olika anledningar och vid olika tidpunkter kommit som flyktingar till Sverige, och från människor som är eller har varit engagerad i olika insatser där de kommit i kontakt med människor som flytt till Sverige.

Berättelserna kan vara hur korta eller långa som helst. Uppropet till flyktingar har man översatt till engelska, tingrinska, pashto, dari och arabiska. Uppropet till frivilligarbetare har än så länge bara översatts till engelska. Svaren kan lämnas på vilket språk man vill.

Syriska kvinnor som nyligen anlänt till Yddinge Strands flyktingboende. Foto: Andreas Nilsson/Malmö museer

Arrangörerna kommer att sprida uppropet till organisationer som arbetar med flyktingmottagande, till språkkaféer, folkhögskolor, flyktingboenden, hjälporganisationer och så vidare. De lägger också ut uppropet på Kulturens webb www.kulturen.com/samlingar.

Berättelserna blir en del av det material som finns i museernas arkiv och kan komma att användas för forskning, i utställningar eller andra presentationer.

Källa: Kulturen.com

 

About the Author