Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, May 18th, 2015

Förhörda, fängslade och deporterade – när studier blivit ett hot mot säkerheten

Israel kontrollerar Palestinas gränser sedan ockupationen av Gaza och Västbanken efter sexdagarskriget 1967. Som en konsekvens är det inte möjligt att komma in i Palestina utan att också passera den rigorösa israeliska gränskontrollen. Därmed är det upp till den israeliska gränspolisen om människor ska få komma in Palestina för att studera, göra praktik, resa runt eller besöka vänner. Israel är väl medvetet om denna makt och använder den för att försvåra eller till och med förhindra inresor av oönskade besökare.

menatidningen

Palestinas äldsta universitet Birzeit erbjuder internationella studenter kurser i arabiska och samhällsvetenskap. Dock är huvudproblemet att det är omöjligt att beviljas ett studentvisum av Israel för att studera vid ett palestinskt universitet. Att få ett israeliskt turistvisum, vanligen giltigt i tre månader, kan också vara svårt för besökare som uttrycker intresse för att vistas i de icke-turistiska delarna av de ockuperade områdena.

En anställd på det internationella programmet vid Birzeit University uppger att de känner sig tvungna att rådge utländska studenter att inte frivilligt uppge information om sina planer på att studera vid Birzeit, när de passerar den israeliska gränsen. Under de senaste åren har flertalet elever nekats inresa efter att de berättat om sina avsikter att studera i Palestina för tjänstemännen vid den israeliska gränskontrollen. Trots rådet, nekas ändå som regel en eller två studenter inresa varje termin. För en tid sedan fick fem av 45 elever inte tillåtelse att passera över gränsen.

– Det finns ingen tydlig policy, så man vet aldrig vad som kommer att hända, säger den anställda.

Rysk roulette

Som ett resultat av detta egenmäktiga förfarande vid gränsen, blir det som en omgång av rysk roulette för de utländska studenter som önskar att tillbringa ytterligare en termin vid Birzeit, eftersom varje ny termin kräver ett nytt visum.

För några år sedan, var varje utländsk student tvungen att förnya sitt visum mitt i terminen, eftersom terminen för det internationella programmet var densamma som för de palestinska studenterna, ungefär fem månader. Efter ökade problem för internationella studenter att förnya sina turistvisum, beslutade universitetet att förkorta terminen för dem till tre månader, så att de inte skulle behöva avsluta sina studier i mitten på terminen.

Under loppet av tre dagar tidigare i vår blev två europeiska kvinnor nekade inresa efter att ha försökt återvända in i landet efter avslutade studier. En av dem är Sara från Sverige, som fick tio års inreseförbud när hon ville besöka sina vänner i Ramallah.

Sara berättar att vid ankomsten till flygplatsen i Tel Aviv blev hon genast ifrågasatt om varför hon hade kommit tillbaka, då de kunde se att hon året innan hade tillbringat tre månader i Israel. När hon gav som svar att hon tidigare studerat i Birzeit och nu ville åka tillbaka på semester, blev hennes pass konfiskerat och under de kommande åtta timmarna blev hon förhörd fem gånger av fyra olika personer. Hon meddelandes efteråt att hon var en “säkerhetsrisk” och skulle därför inte tillåtas komma in i Israel under de kommande tio åren.

– Efter beslutet, blev jag kroppsvisiterad och mina väskor genomsöktes. Sedan knuffades jag in i en skåpbil och transporteras till en flyktinganläggning. Mina väskor och telefon låstes in i ett förvaringsrum och jag själv låstes in i en cell.

– Det var en fängelseliknande plats. Rummet var litet och endast vakterna kunde slå av och på lamporna. Jag fick smörgåsar tre gånger om dagen, och fick bara vistas femton minuter utomhus på en inhägnad bakgård. Jag delade rum med en rad andra kvinnor som inte talade någon engelska men de höll åtminstone sitt (och mitt) leende uppe.

En deal med polisen

Inledningsvis fick hon beskedet att hon skulle övernatta på anläggningen för att sedan utvisas morgonen därpå. Men när personalen sökte efter tillgängliga flyg, bestämdes det att hon skulle få vänta ytterligare fyra dagar. Efter 24 timmar i förvar lyckades dock Sara komma överens med personalen om att hon kunde få lämna tidigare om hon själv betalade biljetten hem. Hon hade turen att komma på ett flyg tillbaka till Sverige redan samma kväll.

På sätt och vis, menar Sara att hon ändå är glad att hon nu med egna ögon sett hur den israeliska gränskontrollens behandling går till, vilket har gett henne en bättre förståelse för palestiniernas situation.

– Jag överlevde. Egentligen var ju det här ingen stor sak, jämfört med palestiniernas livstidslånga lidande som en följd av den israeliska ockupationen.

Man skulle kunna argumentera att Israels rigorösa och godtyckliga gränskontroller inte för något gott med sig – i själva verket är det precis tvärtom. Det skapar negativ publicitet. De tidigare studenterna som nekats inträde eller hålls kvar vid gränsen den senare tiden har inte haft några andra avsikter med sin inresa än att besöka vänner eller göra praktik i Palestina eller Israel. Men nu har de alla skrivit blogginlägg om hur de behandlats vid gränsen eller delat sin berättelse med människor på andra sätt.

Dessutom har Israel förlorat chansen att få dessa unga, öppensinnade människor intresserade av deras sak. Innan alla problem vid gränskontrollen, uppger de före detta studenterna som intervjuats för denna artikel att de på fullaste allvar försökte förstå det israeliska perspektivet, men gav upp efter de obehagliga mötena med gränspolisen. En annan svensk student, som nyligen hölls kvar vid gränsen i timtal innan hon slutligen beviljades ett turistvisum för en månad i stället för tre vilket är standard, säger:

– Tidigare har jag försökt sätta mig in i det israeliska perspektivet, men efter den behandling och alla de rasistiska frågor som jag fick i gränskontrollen känner jag inte ens för vistas i Västra Jerusalem. Det var bara för mycket.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>