Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, Jun 11th, 2021

Förtrycket av muslimer i Kina del 1

Muslimska etniska minoriteter i regionen Xinjiang i nordvästra Kina utsätts för massfängslanden, tortyr och förföljelse, enligt en ny rapport utförd av Amnesty International. Företeelserna betraktas som ett systematiskt och statligt organiserat förtryck vilket därför är ett brott mot mänskligheten. Miljoner muslimer är utsatta för systematisk massövervakning och tvingas överge sina religiösa traditioner, sin kultur och och sitt språk. Fler än 50 personer som suttit fängslade i läger ger nya skrämmande vittnesmål om förhållandena i lägren och hur de behandlades där.

Kinesiska statstjänstemän rensar ut en muslimsk kvinnas religiösa och kulturella tillhörigheter. © Molly Crabapple

– Dessa nya vittnesmål är skakande läsning om den rent ut sagt vidriga situation som muslimska grupper i Xinjiang lever i, både i och utanför lägren. Tortyr, hot och hjärntvätt i lägren – och total övervakning i samhället. En före detta regeringsrepresentant som vittnar om hur kvinnor hotades med att de skulle skickas till lägren om de inte gjorde abort och systemet med övervakare som flyttar in i personers hem är några exempel som visar hur sårbara och extremt utsatta dessa grupper är, säger Maja Åberg, policyansvarig på Amnesty Sverige och som följt situationen i Kina, och Xinjiang, under flera år.

Kinesiska myndigheter har byggt ett av världens mest sofistikerade övervakningssystem och ett omfattande nätverk av hundratals ohyggliga så kallade “omskolnings”-center — som i själva verket är interneringsläger — över hela Xinjiang. Tortyr och annan grym och omänsklig behandling förekommer systematiskt i lägren och varje aspekt av det dagliga livet är styrt i ett försök att med tvång skapa en sekulär, homogen kinesisk nation i linje med kommunistpartiets ideal.

Uigurer, kazaker och andra muslimska minoriteter utsätts för brott mot mänskligheten och andra allvarliga kränkningar av deras mänskliga rättigheter som hotar att utrota deras religiösa och kulturella identiteter. Det måste chocka samvetet hos mänskligheten att mängder av människor har utsatts för hjärntvätt, tortyr och annan förnedrande behandling i interneringsläger och att miljoner andra lever i skräck under en omfattande övervakningsapparat, säger Agnès Callamard, Amnesty Internationals internationella generalsekreterare.

Del 1 av 4.

 

 

About the Author