Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Jun 16th, 2021

Förtrycket av muslimer i Kina del 2

Män och kvinnor framförallt från muslimska etniska minoriteter i Xinjiang i Kina har sedan 2017 tillfångatagits godtyckligt. Hundratusentals människor som fängslats och sedan sänts till fångläger. Överlevare från läger ger nya skrämmande vittnesmål om förhållandena i lägren och hur de behandlades där.

– Personer dömdes till flera års fängelse för saker som att ha ätit på en halalrestaurang och “ägt campingutrustning” och väl i lägren straffades de intagna med tortyr för förseelser som att ha bäddat sängen för tidigt eller inte suttit blickstilla i klassrummet. Det är svårt att ens föreställa sig lägerlivet med dessa grymma absurditeter säger Maja Åberg.

Så här beskrev en kvinna det, som blivit gripen på grund av att hon haft WhatsApp på sin telefon: “Du går upp klockan fem varje dag och då måste du bädda din säng, och det måste vara perfekt gjort. Därefter är det flaggceremoni med en “trohetsed”. Sedan går du till matsalen för frukost, sedan till klassrummet. Därefter lunch och till klassrummet igen. Sedan middag. Sedan en till lektion. Och därefter går du till sängs. Varje natt var två personer tvungna att vara “i tjänst” (och bevaka andra cellkamrater) under två timmar. Det fanns inte en minut när du kunde vara ensam. Du blir helt slut.”

© Molly Crabapple

Alla av de över 50 före detta lägerfångar som Amnesty intervjuat blev frihetsberövade för vad som tycks vara ett fullt lagligt beteende. Det kan röra sig om att äga en religiös bild eller att kommunicera med någon som befinner sig utomlands. En regeringsrepresentant som deltog i massgripanden sent under 2017 berättade för Amnesty hur polisen tog människor från deras hem utan förvarning och placerade dem i fångläger utan någon som helst rättslig process.

De flesta överlevarna som pratade med Amnesty blev först förhörda vid polisstationer, där de fick sin biometriska och medicinska data dokumenterad innan de blev förda till ett läger. De blev ofta förhörda i så kallade “tigerstolar” — metallstolar med ben- och handfängsel som fixerar koppen i smärtsamma positioner. Misshandel, nekad sömn och överbeläggning är vanligt förekommande på polisstationerna. De som intervjuats i Amnestys rapport berättade om hur de blev kedjade och fick en huva över sig vid förhör och när de flyttades.

Från det att de kom in i de fängelseliknande lägren var deras liv extremt styrda och kontrollerade. De hade inget privatliv eller någon autonomi, och de blev hårt bestraffade — ibland tillsammans med sina cellkamrater — för småsaker. De intagna var förbjudna att prata fritt med varandra och de blev allvarligt straffade när de svarade fängelsevakter eller andra tjänstemän på sitt språk istället för på mandarin. Varje aktivitet under deras dagliga rutin var reglerad och deras beteende blev konstant övervakat och utvärderat.

Under de första veckorna eller månaderna blev de intagna tvingade att antingen sitta still eller knäböja i samma position i sin cell, under tystnad, under större delen av sin vakna tid. Efter detta får de i regel gå igenom en påtvingad “utbildning” där de indoktrineras till att förneka islam, avstå från att tala sitt språk och utöva andra kulturella sedvänjor. De får då istället studera mandarin och propaganda för det kinesiska kommunistpartiet. Förutom att bli eskorterade av väpnade vakter till och från matsalen, skolklasserna eller till förhör så får de intagna praktiskt taget aldrig lämna sina celler och de får knappt se dagsljus. De har ingen tillgång till att vara utomhus eller till fysisk träning.

Del 2 av 4.

 

About the Author