Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, Dec 26th, 2014

Fotboll binder samman nationer i Maltas flyktingläger

Flyktinglägren på den lilla Medelhavsön Malta ligger precis under inflygningen till Maltas enda flygplats för trafikflyg. Trots det göms flyktinglägren väl för den vanliga turisten. Fotograf Maria Lindström

Flyktinglägren på den lilla Medelhavsön Malta ligger precis under inflygningen till Maltas enda flygplats för trafikflyg. Trots det göms flyktinglägren väl för den vanliga turisten. Fotograf Maria Lindström

Varje år kommer en miljon turister till paradisön Malta. Helt ovetande ligger inflygningsvägen precis ovanför det område där de flesta som kommer från den andra människoströmmen bor – de som inte är lika lyckligt lottade – de båtflyktingar som emot alla odds överlever den farliga vägen över havet. Om det inte hade varit för hjälporganisationers stöd och hjälp till integration och mångfald i samhället på paradisön, hade många flyktingar blivit kvar i lägren utan någon kontakt med det samhälle de ska slussas ut i.

En aktivitet som anordnas är fotbollsturneringar som lockar spelare från hela världen att spela fotboll  och ha roligt under lättsamma former. Mångfald när den är som bäst.

– Somalia har ett fotbollslag, vi är på gång igen efter kriget, men det är mest de som är rika och har möjlighet att bo i städerna som spelar i vanliga lag.

Orden kommer från Mohammed, 20, som kom till Malta i september 2013 som båtflykting. Han är, som många andra ungdomar i världen, uppvuxen med fotbollen på sin fritid i sin barndomsby.

Dessa matcher som anordnas av NGO organisationer, är ett ypperligt tillfälle att lära sig om varandras kulturer. Här är västafrikanska hejarklacken som alltid bidrar till stor fest. Fotograf Maria Lindström

Dessa matcher som anordnas av NGO organisationer, är ett ypperligt tillfälle att lära sig om varandras kulturer. Här är västafrikanska hejarklacken som alltid bidrar till stor fest. Fotograf Maria Lindström

Hoppet för en god integration står till hjälporganisationerna

Malta får varje år ta emot en stor flyktingström med båtflyktingar, oftast flyktingar som egentligen inte vill till Malta utan har betalt för att resa till Italien, eller ibland ännu längre norrut. Att komma till Malta som flykting är svårt då landets regler och lagar gör det mycket svårt att bli integrerad vad gäller möjligheter till bland annat uppehållstillstånd och vita jobb.

Det finns dock hopp, i ett land som Malta finns det många NGO organisationer som på olika sätt hjälper mångfalden. En av dessa, Friendship In Diversity, anordnar välbesökta fotbollsturneringar en gång i månaden för att binda samman människor från olika delar i världen.

Mohammed har varit med och spelat alla de turneringar som anordnats hittils. Han tillhör ingen av de bättre spelarna men han skulle vara väl i klass med en spelare i ett vanligt division sexgäng här i Sverige. När jag säger det till honom flinar han.

– Det hade varit fantastiskt att få vara med i ett riktigt lag och få spela riktiga matcher. Jag har inte rätt uppehållstillstånd här ännu så jag tror att det är uteslutet på Malta. I alla fall just nu. Sedan har jag hört att de har regler att inte mer än två eller om det är tre utländska spelare får spela i lagen, men så kanske det är i hela Europa?

fiv15

Det märks att Mohammed tycker att de här sammankomsterna är roliga och han ser alltid fram emot dem.

– Vi brukar dela upp oss i två afrikanska lag och två lag med spelare från övriga världen. Vi som spelar i de afrikanska lagen vinner alltid, säger han, ler och fortsätter;

– Vi har flera spelare i lägren som var halvprofessionella innan de kom hit, Gambia och Nigeria har båda männsikor som bor här som spelat i juniorlandslagen när de bodde i sina hemländer och som också var nära att bli uttagna till sina nationslag.

Han blir allvarlig när jag frågar vad som hände sedan och säger med en axelryckning;

– Livet kom emellan.

Det viktigaste är inte att vinna…

Man spelar utan linjer, med mål utan nät, på en enkel grusplan som ligger alldeles under inflygningsbanan till Maltas enda flygplats med trafikflyg. Troligen tänker inte de turister som kommer till Malta för att sola och bada på att de som spelar fotboll under dem alla har överlevt en väldigt farofylld resa över Medelhavet. Man räknar med att minst 20.000 flyktingar har drunknat i Medelhavet de senaste 20 åren men mörkertalet är stort, bara i de stora olyckor som skedde i oktober 2013 utanför ön Lampedusa, drunknade minst 500 människor och även under 2014 skedde ett stort antal båtolyckor mellan Libyen och Malta.

Fotograf Maria Lindström

Det gäller att se upp…..Fotograf Maria Lindström

Malta och dess flyktingpolitik är något man helst inte vill visa upp. Inga turistbussar går därför förbi de områden där flyktinglägren ligger och hade det inte varit för att Playmobils nöjespark ligger i närheten, hade nog ingen turist hittat ut till området som fram till höststormarna 2012 även var det sista flyktinglägret bestående av tält i Europa.


Hjälporganisationer spelar en viktig roll på Malta

För Mohammed och hans kompisar betyder det jättemycket att det finns NGO (Non Govermant Organisations) organisationer, annars hade de troligen varit helt utan kommunikation med den övriga världen på Malta.

– Ja, förhoppningen för oss allihop är ju att få uppehållstillstånd och att få jobba. Det är klart att det då är en fördel att det finns människor som hjälper en in i det samhälle där man ska verka. Vi har alla en historia och många av oss tungt bagage och därför är det skönt att veta att det finns människor som verkligen vill hjälpa.

Organisationerna bedriver så mycket mer än bara sportsammankomster. Här finns även möjlighet att få tillgång till advokater, sjukvårdare, socialpersonal utöver det som ingår i landets egen politik och det hålls även kurser i mathygien, matlagning och engelska bland mycket annat..

– Jag är inte bara med på fotbollen utan går också regelbundet på de engelskalektioner som ges av frivilliga, säger Mohammed.

Det finns hopp på Malta för en ökad mångfald. Uppemot 20 nationer kan delta i dessa evenemang, uppsatta av någon av de många frivilligorganisationer som finns i det lilla landet. Fotograf Maria Lindström

Det finns hopp på Malta för en ökad mångfald. Uppemot 20 nationer kan delta i dessa evenemang, uppsatta av någon av de många frivilligorganisationer som finns i det lilla landet. Fotograf Maria Lindström

– Tack vare det har jag träffat människor från olika delar av världen och på de frivilliga engelskalektionerna har vi jättekul, jag lär mig engelska och de lär sig somaliska eller arabiska. Tillsammans bygger vi broar.

– Min dröm är att slå mig till ro här och få rätt uppehållstillstånd så jag kan starta en liten mataffär. En somalisk mataffär hade varit drömmen, säger Mohammed och skrattar.

 

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>