Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, Oct 5th, 2015

Fourever i Jerusalem

De tre tjejerna i svenska hårdrockbandet Fourever har för första gången spelat i Betlehem och Jerusalem. Det är platser som knappast är kända för vare sig hårdrock eller kvinnliga band i den genren. MENA Tidningens Erik Törnlund var och lyssnade och fick en pratstund med Fourever.

Hårdrockbandet Fourever kommer från Blekinge, närmare bestämt Karlshamn och Olofström. Bandet består av Mia Moilanen, sång och gitarr, Nina Moilanen, trummor, och Josefin Lindell på bas.

Fourever har turnerat i Europa och Sverige de senaste åren, bland annat har de spelat på Sweden Rock. Nu är de på en veckolång turné i Palestina och östra Jerusalem.

Den spelning jag besökte ägde rum utomhus på taket till Al-Ma’mal, ett centrum för samtida konst och kultur. Det ligger i Gamla stan, östra Jerusalem.

Dananatfestivalen i Betlehem

Före kvällen spelning hade de varit i Betlehem och där spelat på Dandanat Dance and Music Festival, ett stort kulturellt event som nu genomfördes för tionde året.

I år var Fourever det första tjejbandet som överhuvudtaget spelat hårdrock på den festivalen.

Hur var det att spela i Betlehem? Palestina är inte direkt känt för vare sig hårdrockscen eller tjejband i den genren. Mia Moilanen berättar:

– Vi var ju lite tveksamma från början innan vi åkte hit, tre tjejer som skulle spela hårdrock, och här av alla ställen?

Fourever i Jerusalem. Från vänster: Josefin Lindell (bas), Mia Moilanen (sång och gitarr) och Nina Moilanen (trummor). Foto: Erik Törnlund (2015).

Fourever i Jerusalem. Från vänster: Josefin Lindell (bas), Mia Moilanen (sång och gitarr) och Nina Moilanen (trummor). Foto: Erik Törnlund (2015).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inspiration från 70-talsrock

På min fråga om inspirationskällor svarar alla i bandet unisont: Rainbow. Det blir tydligt när de spelar. Påverkan kommer också från annan 1970-talsrock, exempelvis Kiss, berättar trummisen Nina. Tydliga är också influenserna från Iron Maiden.

Fourever spelade mer än en handfull låtar den här kvällen, där ”Solitary (Never Meant To Be)” från albumet med samma namn var ett av bästa numren. Den relativt lugnare, med sin speciella tunga rytm, ”Me, Myself and I” gav intryck. Den publikbefriande ”Shout! Shout my name” blev en riktigt bra avslutning.

Fourever har rutin. Det både syns och hörs. Kort prat mellan låtarna och bra publikkontakt.

Nya och positiva upplevelser

Fourever har spelat i regionen tidigare. 2010 var de på turné i Egypten. Då fick de vara med om att bli tillsagda att gå av scenen och ta på mer heltäckande klädsel.

Något liknande upplevde de inte i Betlehem eller här i östra Jerusalem, långt ifrån. Här var det betydligt enklare och tacksammare.

– Publiken är överlag jättebra, de sjunger med och är väldigt på, säger Mia Moilanen och de övriga i bandet håller med.

Jag kan inte säga annat än att det var en bra genomförd spelning. Det märktes inte minst på publiken.

About the Author

- Freelance Journalist.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>