Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, Mar 28th, 2016

Från en följeslagares ögon

Följeslagarprogrammet är ett internationellt välkänt program som jobbar i Palestina med att visa närvaro i konflikten och rapportera bland annat hur mänskliga rättigheter följs. Den första maj går ansökningstiden för höstens ansökning ut och därför kommer vi under våren följa följeslagarna i deras jobb i en serie artiklar. I den första delen får ni följa med William som är baserad i Yatta och träffa några av de människor han möter och hjälper i sin vardag. 

Abu Tariq berättar om livet i Palestina och om att bo på landet. Bild: William Ek-Uvelius

Abu Tariq berättar om livet i Palestina och om att bo på landet. Bild: William Ek-Uvelius

William Ek-Uvelius befinner sig i Israel och Palestina på uppdrag av Sveriges kristna råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel, EAPPI. De reflektioner som uttrycks ovan och i podcasten är personliga och delas inte nödvändigtvis av uppdragsgivarna, Följeslagarprogrammet.

Den 15:e Februari startade äventyret, mitt uppdrag som följeslagare. Nu en månad senare boende i Yatta, beläget i södra delarna av Västbanken, en månad med mer husrivningar än någonson tidigare så finns det tid för eftertänksamhet.

EAPPI, Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel, är en organisation med Världskyrkorådet bakom sig som vart tredje månad skickar runt ett 20-tal människor ifrån hela världen för att bevittna ockupationen och dess sanna jag.

I vårat mandat lägger vi stor tyngd i att berätta vad som faktiskt händer, inte bara huvudrubriker utan även berätta individuella historier om människor och deras vardag. Vi arbetar med preventiv närvaro, skriver rapporter och för statistik.

Min eftertänksamhet och mitt sätt att berätta är via en podcast. Se nedan som hädanefter kommer uppdateras var 10:e dag, det beror lite på, är det mycket här, så kan det både innebära fler och färre, beroende på hur mycket tid det finns kvar för just det. I den första podcasten får ni veta mer om programmet, mig och om skillnaden mellan landsbygd och storstad under ockupation. Ni får även träffa Um och Abu Tariq, två fantastiska människor som bor i en vacker dal, omringad utav Israeliska bosättare.


William Ek-Uvelius jobbar just nu som följeslagare i Palestina.

Följeslagaren är en podcast som handlar om mitt uppdrag i Palestina och Israel. Jag är baserad i Yatta, byn som egentligen är en stad. Jag skildrar den vardag som ockupationen innebär, allt ifrån en fotbollsmatch precis bredvid en bosättning till en fåraherde som blir arresterad. Den här podcasten handlar om identitet och humanitet, om att göra personer utav statistik.


Utsikt över dalen och Tariqs hus. Bild: William Ek-Uvelius

Utsikt över dalen och Abu Tariqs hus. Bild: William Ek-Uvelius

Abu Tariq ute och vallar sina får. Bild: William Ek-Uvelius

Abu Tariq ute och vallar sina får. Bild: William Ek-Uvelius

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>