Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Mar 27th, 2016

Gadaffi befriar Bengazi?

Trots att Libyen är en stat under belägring av olika terroristgrupper för tillfället slutar inte hoppet att gro. Vid flera platser har Gadaffi-anhängare återigen hissat den helgröna flaggan. MENA Tidningens Mohammed Alisalam fanns på plats i Benghazi i förra veckan och rapporterar därifrån.  

Den helgröna flaggan ses återigen hissas i Libyen. Bild: Mohammed Alisalam

Den helgröna flaggan ses återigen hissas i Libyen. Bild: Mohammed Alisalam

Den armé som i mångt och mycket stred för Gadaffi lyckades att ta kontroll över Bengazi trots stort motstånd mot dem och även om ISIS/Daesh närvaro som backas av den politiska, islamistiska rörelsen har Gadaffis gröna flagga återkommit viftandes på taket i byggnaderna vid institutioner som domineras av medlemmar i den libyska armén och de styrkor som stödjer dessa. Stödet består mestadels av militära styrkor som utbildades av den tidigare generalmajoren som nu leds av Khamis Gadaffi där nyheter motstrider om verkligheten i hans död.

Dessa framsteg som Gadaffis supportrar deltog i gjordes under den officiella libyska armén och en del av de styrkor som bildats spontant efter Gadaffis fall. De som är lojala mot Hfter vägrar erkänna det, vilket har lett till nya försök att störta Gadaffis supportrar från att delta i att bygga upp det libyska landet och befria det från terrorism, extremism, för att försöka störta stammarna som idag har chans att ta över makten.

Kräver att Saif Gadaffi friges

Den libyska armén försöker förneka den roll som lojala tjänstemän till Gadaffi går igenom; I diasporan, jagades de i byarna och på landsbygden, där de sedan gick med i striderna i östra Libyen som utgjordes av libyska styrkor för att utrota terrorismen, som tog över Libyen i februari 2011 under den arabiska revolutionen.
Detta fick ett antal nyhetsbyråer och medieorganisationer, arabiska såväl som internationella att beskriva det faktum att Gadaffis styrkor har återvänt för att befria Benghazi på grund av bilderna som fångats från slagfältet, där de bär Gadaffis flagga och använde slagord som krävde att Gadaffis andra son Saif som är fängslad i Zintan ska friges då han ses som en ny arvtagare till sin far.

Gadaffis supportrar är dock motarbetade. Det systematiska arbetet att isolera Gadaffis anhängare drivs av Förenade Arabemiraten, som inte vill att Gadaffis gamla anhängare ska ta nya roller i styrelsen i rädsla av att de övriga libyska stammarna ska börja bli lagligt förföljda igen. Även om denna drivkraft har blivit förkastad av många länder, har den i grannlandet Egypten begärt att medverka med de som är lojala med Gadaffi i byggandet av en ny libysk stat som bidrar för att bygga en stabil enhet av staten och en respektabel förmåga att motverka extremism och terrorism, och ännu viktigare att ta ansvar gentemot storasystern Egypten.

Stamrevolution på gång i Libyen? 

Denna oenighet om vilken roll de kommande Gadaffi supportrarna lämpar sig för kommer öppna en stamrevolution i söder från först och främst staden Bani Walid till  ”Wadi al hayat”, båda två städer i södra Libyen, och det kommer inte att räcka med att staden Birak al shati’ kommer att gå ut, utan hotade alla som ska ut för att befria Libyen från terrorism utan kompatibilitet med större stamkrafter som kräver oberoende och nationell suveränitet. Dessa städer som utgör majoriteten i landets västra och södra vägrar att ta emot alla externa bidrag i motsats till det stöd som turen att parterna i konflikten är Gulfstaterna som fortfarande kommer att ha större befogenheter och bekräftar att den brottas med parterna i konflikten att försoning med stammar och supportrar av Gadaffi och hans klan som vissa försöker frysa bort och slåss emot dem. Men trots det försöker de att involvera andra i strid och dra nytta av dem för att nå sitt mål och all internationell agenda.


Fakta Libyen:  

– Gadaffi ledde Libyen mellan 1967 till 2011 då han dödades av franska styrkor i ett tillslag i staden Sirte, staden Gadaffi och hans släkt kommer från.

– Efter arabiska våren har landet aldrig återhämtat sig. Flera olika organisationer och klaner slåss om makten i olika delar av landet.

– Daesh har fått ett större och större område i landet och innehar idag bland annat Gadaffis hemstad Sirte.

– Klankulturen är stark i Libyen där många är med och slåss om makten. Bland Gadaffis anhängare anser man att hans fängslade son Saif Alislam är den korrekta att ta hand om landet för att bygga upp det igen.

– I slutet av 2015 godkände FN en ny samlingsregering för att reda upp situationen i landet, denna har dock inte gjort något ännu utan situationen blir enligt många som menatidningen pratat med värre för varje dag.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>